25 Μαΐου 2017

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τραμπ

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Τραμπ
Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. 

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, το βασικό μήνυμα του Τραμπ στους συμμάχους θα είναι ότι θα πρέπει «να μοιραστούν το βάρος».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να γίνει «πραγματικά σκληρός» απέναντι στους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας να τηρήσουν τον στόχο που έχει τεθεί επί των αμυντικών δαπανών τους, δηλαδή να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτόν τον τομέα

Ο Τραμπ πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον περασμένο Ιανουάριο. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, ο νέος πρόεδρος δεν θα διανυκτερεύσει σε ξενοδοχείο αλλά στην αμερικανική πρεσβεία, η οποία απέχει λίγα μόνο μέτρα από το παλάτι και τα κτήρια της Ε.Ε.

Τα μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα είναι κάτι παραπάνω από δρακόντεια. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την έδρα του ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί. Δρόμοι έχουν κλείσει και για το μετρό ισχύουν ειδικές διαδρομές. Ακόμα και οι πτήσεις στο κοντινό αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ έχουν περιοριστεί.

Σύμφωνα με την «DW», ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δείχνουν αρκετά ανήσυχοι για το πώς θα εξελιχθεί επί της ουσίας η επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολιτικά απέχει παρασάγγας από τον Γιούνκερ. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να μιλήσουν για το ελεύθερο εμπόριο, στο οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος αντιτίθεται σθεναρά.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες 20.000 άτομα υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος σε διαδηλώσεις γυναικείων οργανώσεων, ενώσεων ομοφυλοφίλων και ακτιβιστών. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες εναντίον των οποίων έχει στραφεί πολλές φορές ο Ντόναλντ Τραμπ.
ΠΗΓΗ: 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: