23 Μαΐου 2017

Άμεση ανάμειξη της Αλβανικής Εισαγγελίας κατόπιν Τουρκικής εντολής.


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Αλβανίας κ. Adriatik Llalla (Αντριατίκ Λάλα) επιβεβαίωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου τον Τούρκο ομόλογο του Mehmet Akarca (Μεχμέτ Ακαρτσά) ο οποίος ευρισκόμενος στα Τίρανα, είχε δηλώσει ότι υπάρχουν γι αυτούς βάσιμες
πληροφορίες ότι πολλοί απ’ τους υπαίτιους και ενεργούς μετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο 2016, κρύβονται στην Αλβανία. Είχε επίσης δηλώσει ότι βρίσκονται σε αρμόδια επικοινωνία με τις Αλβανικές διωκτικές αρχές για την ανταλλαγή πληροφοριών που θα οδηγήσουν στη σύλληψη και την παράδοση τους στην Τουρκική δικαιοσύνη.
Σήμερα ο Λάλα, δήλωσε πως οι πληροφορίες που έχουν προσκομίσει οι Τουρκικές αρχές της εισαγγελίας και άλλων υπηρεσιών είναι πειστικές. Κατόπιν τούτου οι αλβανικές διωκτικές αρχές ξεκινούν διαδικασία για τον εντοπισμό των Τούρκων πολιτών που βρίσκονται στην Αλβανία και είναι κατηγορούμενοι απ’ το καθεστώς Ερντογάν. Πρόσθεσε δε ότι οι έλεγχοι για τον εντοπισμό τους θα εντατικοποιηθούν και θα συμπεριλάβουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις στα Τίρανα και όπου αλλού υπάρχουν στοιχεία και ενδείξεις. Να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος της Τουρκικής «Δημοκρατίας» το αποτέλεσμα που έφεραν οι κάλπες που στήθηκαν στην Αλβανία για τους τούρκους πολίτες είχαν φέρει αποτέλεσμα περίπου 62% κατά των τροποποιήσεων εν αντίθεση με αποτελέσματα στο Κόσοβο και Σκόπια που ήταν υπέρ. Αυτό δείχνει να έχει κάνει πιο επιθετική την συμπεριφορά του μηχανισμού του καθεστώτος Ερντογάν στην καταδίωξη των αντιπάλων με πρόφαση το πραξικόπημα.
Επιπλέον με τις σημερινές δηλώσεις του Λάλα φαίνεται να έχει αλλάξει και η στάση της Αλβανικής πολιτείας και των αρχών της. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανάλογη δήλωση κρατικού αξιωματούχου στις εκκλήσεις τούρκων εκπροσώπων για το ξήλωμα του δικτύου Γκιουλέν. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι σε απάντηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ιλίρ Μέτα στο τηλέφωνο του Ερντογάν αναφέρονταν ότι οι αλβανικές αρχές θα συνεργαστούν στενότερα με την Τουρκία στην διαμόρφωση κοινής αντίληψης και δίωξη κατά των ατόμων με ροπή στην τρομοκρατία. Ο Πρόεδρος του Κοσσόβου Χατίμ Θάτσι είχε δηλώσει ότι για το Κόσσοβο θεωρείται τρομοκρατία και τρομοκράτες οτιδήποτε ως τέτοιο χαρακτηρίζει η Τουρκία.
Οι εισαγγελείς των Βαλκανίων συναντήθηκαν στα Τίρανα στα πλαίσια ημερίδας που αφορά στις απειλές που προέρχονται απ’ το διαδικτυακό έγκλημα με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών πάνω στο πεδίο αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: