25 Μαΐου 2017

Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Τράμπ-Ερτογάν-Ράμα -Με ποιόυς θα μιλήσει ο Τσίπρας;

Σήμερα ξεκινάει η Σύνοδος Κορυφής του Νάτο στις Βρυξέλλες οπου θα βρεθεί ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συναντήσει Ευρωπαίους ομολογούς του αλλά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ…
 
Με το ζήτημα του ελληνικού χρέους να πιέζει ασφυκτικά την κυβέρνηση, η οποία έχει βασίσει πάνω στη ρύθμισή του το πολιτικό της αφήγημα, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει σήμερα επαφές τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ αλλά και με τον νεοεκλεγέντα Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, είναι προφανές ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αξιοποίησει την περίσταση ώστε να επαναλάβει στην κ. Μέρκελ την ανάγκη για «καθαρή λύση» και να εξηγήσει για πρώτη φορά από κοντά στον Εμ. Μακρόν τις θέσεις της κυβέρνησης.
 
Ενώ πληροφορίες, αναφέρουν πως ο κ. Τσίπρας θα έχει ανάλογη συνάντηση και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι. 
 
Ευκαιρία γνωριμίας με Τραμπ;
 
Διπλωματικές πηγές μιλώντας στο iefimerida ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει καμία διμερής συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Και διευκρινίζουν πως οι δυο τους θα μπορέσουν να«χαιρετηθούν». Κάτι που ενδεχομένως να τους οδηγήσει στο να ανταλλάξουν κάποιες πρώτες κουβέντες «στο πόδι».
 
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα θέσει στη συνεδρίαση το ζήτημα των αμυντικών δαπανών και της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση του ISIS,προϊδεάζοντας πως ο πρωθυπουργός θα αναδείξει ότι η Ελλάδα είναι κόμβος ειρήνης και σταθερότητας.
 
Παρών και ο Ερντογάν
 
Παρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι και ο Τούρκοςπρόεδρος Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκαν πριν δέκα περίπου ημέρες κατά την επίσκεψή τους στο Πεκίνο.
 
Σημειωτέον, ότι ο Τούρκος πρόεδρος  θα έχει κατ´ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κίνηση, που καταδεικνύει τη βούλησή του να εκμεταλλευτεί τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
 
Και συνάντηση Τσίπρα-Ράμα
 
Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας αναμένεται, τέλος, να συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα και ο κ. Τσίπρας πρόκειται να τονίσει την ανάγκη εξάλειψης κάθε μορφής εθνικισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: