23 Μαΐου 2017

Οριστικά στις 25 Ιουνίου οι εκλογές στην Αλβανία


Τελικά μόνο μια εβδομάδα παράταση παίρνουν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, καθώς αυτές με διάταγμα που υπέγραψε ο Αλβανός Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισιάνι, θα
διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου και όχι στις 18 όπως είχαν οριστεί αρχικά.
Η μετάθεση των εκλογών μόλις για μια εβδομάδα -και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που ήθελαν τη διεξαγωγή τους στα μέσα Ιουλίου- συμφωνήθηκε ανάμεσα στους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού. Παρά τις αντιθέσεις τους και την ακραία πόλωση, σε αυτό συμφώνησαν κάτω από το κοινό συμφέρον που δεν είναι άλλο ο εξοστρακισμός των μικρών κομμάτων από την επόμενη Βουλή, καθώς είναι αδύνατο να σχηματίσουν επαρκείς συνδυασμούς σε τόσο ασφυκτικά περιθώρια. Επιδίωξή τους είναι οι όποιες συμμαχίες να γίνουν πλέον σε επίπεδο προσώπων -ήτοι κατανομή στις λίστες- και όχι κομμάτων.
Ήδη, το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τους μικρότερους κομματικούς συμμάχους του -μεταξύ αυτών και το ΚΕΑΔ που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονοτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ- να προτείνουν υποψηφίους για να τους εντάξει στις λίστες του. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες θα εξασφαλίσει μια εκλόγιμη θέση στις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ στα ψηφοδέλτιά του αναμένεται να συμμετάσχουν 2-3 ακόμη στελέχη του κόμματος.
Αντίθετα πιο δύσκολα φαίνεται ότι είναι τα πράγματα για το άλλο κόμμα (MEGA) που κινείται στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, το οποίο είχε ταχθεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, στο ζήτημα της αποχής από τις εκλογές που έθετε η Αντιπολίτευση και είχε σπεύσει να καταθέσει συνδυασμούς σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Ράμα θα θελήσει να εντάξει κάποιο στέλεχός του σε εκλόγιμη θέση, ώστε αυτό να αποσύρει την ανεξάρτητη κάθοδό του.
Μετά τη συμφωνία, θα οριστούν υπηρεσιακοί υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών κ. ά) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.
ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr, http://tachydromos.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: