16 Ιουλίου 2016

Ζητούν άσυλο από την Ελλάδα

Ζητούν άσυλο από την Ελλάδα
Διπλωματικό θρίλερ έχει ξεσπάσει από το πρωί του Σαββάτου, όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο με 8 Τούρκους πραξικοπηματίες προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, με τη γείτονα να πιέζει ασφυχτικά τη χώρα μας για την έκδοσή τους, ενώ
οι ίδιοι υπέβαλλαν αίτηση ασύλου και αυτή την ώρα κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι, όταν το πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου της Τουρκίας ζήτησε άδεια για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου ώστε να μπορέσει να εισέλθει στον ελληνικό FIR, επικαλούμενο τεχνική βλάβη. Άμεσα απογειώθηκε ένα ζευγάρι F16 από τη Λήμνο για να το συνοδεύσει, με το τουρκικό ελικόπτερο, τύπου BlackHawk, να προσγειώνεται στις 11:50 στην Αλεξανδρούπολη.

Το πλήρωμα αποτελούνταν από 8 άνδρες, (τρεις ταγματάρχες - οι δύο γεννημένοι το 1977 και ο άλλος το 1981, τρεις λοχαγοί -οι δύο γεννημένοι το 1982 κι ο άλλος το 1980, και δύο επιλοχίες, γεννημένοι το 1976 και το 1979) φορούσαν στρατιωτικές φόρμες χωρίς διακριτικά, ώστε να μην φαίνεται ο βαθμός τους και η μονάδα στην οποία ανήκουν, ενώ ζήτησαν  από τη χώρα μας πολιτικό άσυλο.




Τουλάχιστον τέσσερα περιπολικά της αστυνομίας προσέγγισαν τον διάδρομο προσγείωσης και συνέλαβαν το πλήρωμα, που οδηγήθηκε στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης. Το ελικόπτερο φρουρείται στον χώρο προσγείωσής του και σύμφωνα με ανακοίνωση, θα επιστραφεί άμεσα στην Τουρκία. 

http://cdnapi.kaltura.com/index.php/extwidget/preview/partner_id/671421/uiconf_id/8794331/entry_id/1_bo3gtemi/embed/dynamic



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με μήνυμά του στο twitter ζητάει την επιστροφή τους στην Τουρκία, ενώ τους χαρακτήρισε ως «προδότες»: Το απόγευμα του Σαββάτου δε, με νέο τουίτ ανέφερε ότι «είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατό».

Κοτζιάς: "​Το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία"

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ όμως, σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Οι οκτώ Τούρκοι αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Κυριακή​Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε: "Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο", και πρόσθεσε ότι "οι οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο κατηγορούνται στη χώρα τους για παράβαση της συνταγματικής νομιμότητας και για απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας".

Ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για το συμβάν:


«Σήμερα 16 Ιουλίου 2016 και ώρα 11:42 τοπική, ελικόπτερο της τουρκικής αεροπορίας στρατού δήλωσε στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (ΚΑΑΛΔ) κατάσταση emergency (mayday) και ζήτησε να προσγειωθεί άμεσα αναφέροντας ως χαρακτηριστικό κλήσης του τη φράση “Turkish Helicopter”», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Του δόθηκε άμεσα άδεια να προσεγγίσει στο αεροδρόμιο και του παρασχέθηκαν όλες οι σχετικές μετεωρολογικές πληροφορίες καθώς και ο εν χρήσει διάδρομος, που ήταν ο 07. Στη συνέχεια τέθηκε το αεροδρόμιο, που σημειωτέον ήταν ανοιχτό και σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία την εν λόγω χρονική περίοδο, σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του συμβάντος και ενημερώθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Διοικητής της ΥΠΑ, ο τομέας του ΚΕΠΑΘ-ΜΑ,ο Αστυνομικός Σταθμός του ΚΑΑΛΔ και η Διοίκηση της 12ης ΜΚ Μεραρχίας Πεζικού.

Το ελικόπτερο ζήτησε να προσγειωθεί στον διάδρομο 25 στον οποίο χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση για να προσγειωθεί από το σημείο που προσέγγιζε. Σημειωτέον ότι το ελικόπτερο προσέγγιζε από ανατολικά και έκανε την πρώτη κλήση στη συχνότητα κινδύνου (121.500 MHz) σε απόσταση περίπου δέκα (10) ναυτικά μίλια από τον αερολιμένα και πετούσε σε πολύ χαμηλό ύψος. Από τον αερολιμένα και τις υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανόνες αέρος του ICAO, το emergency plan του αερολιμένα και τα προβλεπόμενα στο εγχειρίδιο αεροναυτικών πληροφοριών Ελλάδας και το ελικόπτερο προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 11:50 τοπική ώρα.

Κατά την έρευνα που έκανε η ΕΛ.ΑΣ διαπίστωσε ότι υπήρχαν οκτώ (8) επιβαίνοντες, οι οποίοι και συνελήφθησαν».

Αλέξανδρος Λυκουρέζος: "Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το Δίκαιο και να χορηγήσει άσυλο στους Τούρκους συλληφθέντες"

Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την αίτηση ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, ο νομικός Αλέξανδρος Λυκουρέζος εκφράζει την άποψη ότι η χώρα μας θα πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τηρήσει τους κανόνες της ελληνικής ποινικής δικονομίας που ορίζει ότι «η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό».

Αναλυτικά η δήλωση:

Το αίτημα για χορήγηση ασύλου εκ μέρους των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα μας, τέμνει τη διπλωματία και την τήρηση θεμελιωδών αρχών του νομικού μας πολιτισμού.

Και τούτο, γιατί ενώ από διπλωματικής απόψεως η Ελλάδα δεν επιθυμεί τη διατάραξη των σχέσεών της με την Τουρκία, εντούτοις είναι παράλληλα υποχρεωμένη να τηρήσει εσωτερικούς και διεθνείς κανόνες που δεν οδηγούν εκ των προτέρων σε ικανοποίηση της απαίτησης των τουρκικών αρχών για άμεση παράδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Η έλλειψη διμερούς σύμβασης περί έκδοσης με την Τουρκία επιβάλλει την τήρηση των κανόνων της ελληνικής ποινικής δικονομίας, η οποία –μεταξύ άλλων– ορίζει ότι η έκδοση απαγορεύεται αν πρόκειται για έγκλημα που κατά τους ελληνικούς νόμους χαρακτηρίζεται πολιτικό ή στρατιωτικό ή όταν από τις περιστάσεις προκύπτει ότι η έκδοση ζητείται για λόγους πολιτικούς, γεγονός που θα κριθεί εκ παραλλήλου και με τη διατύπωση της κατηγορίας που τελικώς αποδοθεί από τις τουρκικές αρχές. Άπαντα δε τα ανωτέρω θέματα πρέπει να τεθούν στην κρίση του Συμβουλίου Εφετών, του Αρείου Πάγου και εν τέλει του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πέραν δε της σαφούς ως άνω ελληνικής νομοθετικής πρόβλεψης, τίθεται μείζον ζήτημα αναφορικώς και με την επιβαλλόμενη χορήγηση ασύλου, ιδίως υπό το πρίσμα της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 αλλά και της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του 1948. Δεδομένου ότι έχει ήδη προαναγγελθεί η βαρύτατη τιμωρία των υπαιτίων, έχουν ήδη παυθεί χιλιάδες δικαστικοί λειτουργοί και διορίζονται νέοι προκειμένου να εκδικάσουν τις υποθέσεις των φερόμενων ως “πραξικοπηματιών”, ενώ γίνεται λόγος και για επαναφορά της θανατικής ποινής –ειδικώς για τον κολασμό της συγκεκριμένης πράξης, η απόρριψη αιτήματος ασύλου εμφανίζεται κατ’ αρχήν ως ηθικώς και νομικώς ανομιμοποίητη.

Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία και νηφαλιότητα κατά το χειρισμό του πρωτοφανούς αυτού διπλωματικού αδιεξόδου, εξαντλώντας συνάμα όλες τις δυνατότητες που της παρέχουν οι κανόνες για την έκδοση και τη χορήγηση ασύλου, μη λησμονώντας ωστόσο το ρόλο της χώρας ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και ως διαχρονικού θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: