20 Ιουλίου 2016

Το Αλβανικό ΥΠΕΞ ζητά την συνδρομή της Ελλάδας για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Β. Ηπειρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος Αγίων Σαράντα και του Δήμου Φοινικαίων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή του Θεολόγου και των Ριζών με τους κατοίκους να βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για να συνδράμουν κι αυτοί όσο μπορούν.

Ο δήμαρχος ζητά τη συνδρομή εναέριων μέσων από την Ελλάδα

Στο σημείο της επιχείρησης κατάσβεσης βρίσκεται και ο Δήμαρχος Φοινικαίων κ. Λεωνίδας Χρήστου ο οποίος έχει ζητήσει την αρωγή εναέριων και επίγειων μέσων, και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς η φωτιά τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις αν συνεχιστεί μέχρι το βράδυ.
Ήδη από τον Δήμο Ηγουμενίτσας βρίσκονται καθ’ οδόν δύο Πυροσβεστικά οχήματα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του aftonomi.gr το Αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω αιτήματος του προς το Ελληνικό ΥΠΕΞ ζητά την συνδρομή της Ελλάδας για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Και οι αλβανικές ένοπλες δυνάμεις στην «μάχη» με τις φλόγες

Με αρκετές ώρες αργοπορία αναχώρησε από τα Τίρανα ελικόπτερο τύπου Cougar των Αλβανικών Ένοπλων Δυνάμεων για την εναέρια φωτογράφιση της περιοχής για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από αέρος για την κατάσταση άλλα και για την δημιουργία εντυπώσεων, καθώς δεν έχει δυνατότητα κατάσβεσης. Στην περιοχή κατέφθασαν και άνδρες των μονάδων Αργυροκάστρου προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση της πυρκαγιάς.
Από την πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει καεί τουλάχιστον ένα σπίτι στο χωριό Κουλουράτι ενώ άλλα δυο βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα από τις εστίες της φωτιάς. Δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης και βοσκότοπων έχουν παραδοθεί στις φλόγες ενώ το μοναστήρι του Άγιου Νικολάου το οποίο χρονολογείται τον 13ο αιώνα γλύτωσε χάριν στις προσπάθειες των κατοίκων.
Χωρίς ίχνος ντροπής η Αλβανική Αστυνομία σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι η φωτιά δεν αποτελεί κίνδυνο για τα χωριά Τσερκοβίτσας, Αγ. Αντρέα, Κουλουρατίου και Δίβρης, την ώρα που τουλάχιστον ένα σπίτι έχει παραδοθεί στις φλόγες στο χωριό Κουλουράτι και αρκετοί πολίτες ριψοκινδυνεύουν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα σπίτια τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Αλβανία διαθέτει ελάχιστα μέσα, οπότε η επιχείρηση πυρόσβεσης κάθε καλοκαίρι είναι δύσκολη υπόθεση.
ΠΗΓΗ: http://aftonomi.gr

Β. ΗΠΕΙΡΟΣ: Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες απειλούν να καταστρέψουν πέντε χωριά

Συναγερμός στην Βόρειο Ηπειρο: Καίγονται χωριά !


Δεν υπάρχουν σχόλια: