16 Ιουλίου 2016

Η έλλειψη Κτηματολογίου στην Αλβανία «διώχνει» πολλούς ξένους αγοραστές!

Αρκετοί είναι οι ξένοι τουρίστες που ενδιαφέρονται ν’ αγοράσουν ακίνητα στην Αλβανία.

Τους έλκουν οι φθηνές τιμές, κυρίως, το καλό κλίμα, οι λίγοι τουρίστες. Όμως, ενώ αρχικά ενθουσιάζονται και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κάποια μικρή ή μεγάλη αγορά, όταν φθάνουν στα συμβόλαια συνήθως «κάνουν πίσω»! Συχνά ανακαλύπτουν ότι το προς πώληση ακίνητο είναι αυθαίρετο, γιατί ακόμη δεν υπάρχει στη γειτονική χώρα Εθνικό Κτηματολόγιο και η γραφειοκρατία είναι πολύ μεγάλη.
Όπως λέει ο Ιλίρ Κονόμι στην «Ντόιτσε Βέλε», που είναι Δ/ντής της Εταιρίας Ακινήτων «Albanian Property Group» επειδή υπάρχει κίνδυνος τα συμβόλαια τελικά να είναι άκυρα, έχουν χαθεί πολλοί αγοραστές.
Στο δημοσίευμα της «Ντόιτσε Βέλε», μεταξύ άλλων αναφέρονται ακόμη ότι: Η Αλβανία παραμένει στην πραγματικότητα μια άγνωστη χώρα για τους περισσότερους Ευρωπαίους. Το τελευταίο διάστημα όμως όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στην Αλβανία. Ο Σβεν Όγκλαντ από την Νορβηγία αγόρασε πέρυσι μια παραθαλάσσια κατοικία στους Αγίους Σαράντα.
«Ήξερα μόνο πως στην Αλβανία υπάρχει μαφία και είχα ακούσει πολύ άσχημες ιστορίες. Η γυναίκα μου με παρακίνησε να κάνουμε μια φορά διακοπές εκεί. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως η χώρα είχε ένα θαυμάσιο κλίμα, λίγους τουρίστες και καλό φαγητό. Για εμάς από την Νορβηγία δεν ήταν δύσκολο να φθάσουμε στην Αλβανία. Παλιότερα είχαμε ένα εξοχικό στη Βραζιλία» λέει.
«Εκτός από τους Νορβηγούς για αγορές ακινήτων στην Αλβανία ενδιαφέρονται ακόμα Σουηδοί, Δανοί, Γάλλοι και Πολωνοί. Από πέρυσι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο και οι Ουκρανοί.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα μετά το Brexit έχει σημειωθεί μια αύξηση της ζήτησης κατά 15%. Κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση στην Αλβανία αυξάνεται. Το καλοκαίρι του 2015 πάνω από 620.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα των μόλις τριών εκατομμύριων κατοίκων».

Ελκυστικές τιμές

Η Αλβανία γίνεται ολοένα και πιο γνωστή μέσα από το ίντερνετ και ειδικές τουριστικές σελίδες. «Οι καλές τιμές προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο. Μια εξοχική κατοικία κυμαίνεται από 30.000 έως 60.000 ευρώ. Με τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν στην Ευρώπη πολλοί θεωρούν πως είναι μια καλή επένδυση» λέει ο Ίλιρ Κονόμι.
Οι χαμηλές τιμές έπεισαν και τον Χανς Ντίτερ Μπλάζερ από το Μόναχο να αγοράσει ένα σπίτι στους Αγίους Σαράντα. Η περιοχή έχει μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα, κυρίως γιατί το αεροδρόμιο της Κέρκυρας εξυπηρετεί τους τουρίστες.
Πολλοί Αλβανοί ελπίζουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαίου, αλλά μέχρι τότε θα έχουν χαθεί πολλοί αγοραστές, λέει ο Ίλιρ Κονόμι.


ΠΗΓΗ; Πρωινός Λόγος, http://omonoia-deeem.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: