9 Ιουνίου 2016

Συνέντευξη Κοτζιά στον Real fm για την επίσκεψη στην Αλβανία



Ό,τι ανεπίσημα είχε διαρρεύσει από κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε δημοσίως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Realfm 97,8 και στους Μανώλη Κοττάκη και Νίκο Μπογιόπουλο.
«Τους απαντήσαμε ότι με αυτές τις απόψεις φαίνεται ότι δεν έχουν φτάσει στον 21ο αιώνα και αποφεύγουν να απαντήσουν στο κύριο θέμα, ότι είναι μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού η Αγία Σοφία. Τους υπενθυμίζουμε ότι μόνο στη Θράκη υπάρχουν 320 τεμένη» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς και εξήγησε γιατί το υπουργείο
Εξωτερικών απάντησε με κύκλους: «Έχει διαφορά ποιος απαντάει και πως απαντάει. Εμείς συνηθίζουμε τον τελευταίο χρόνο για ζητήματα τέτοιας φύσης να απαντούν οι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και όχι ο ίδιος ο υπουργός, που είναι ένα πολύ πιο βαρύ statement».
Για το ταξίδι του στην Αλβανία, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν ήταν επεισοδιακό, επεισοδιακά ήταν τα ρεπορτάζ. Η εικόνα είναι ένα παιχνίδι διόγκωσης και σμίκρυνσης. 150 τύποι που έχουν μία άποψη διαδήλωναν περί τσάμηδων και στο τέλος θύμωσαν και με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, γιατί είχε το θάρρος και την τιμή να τους πει τέσσερις φορές στην κοινή συνέντευξη Τύπου αλλά και στις ομιλίες που κάναμε στο πανεπιστήμιο των Τιράνων ότι δεν μπορούν να τίθενται εδαφικά ζητήματα».
Για τις δηλώσεις Ράμα πριν την επίσκεψή του στην Αλβανία, είπε: «Στη διεθνή πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν προβλήματα. Το ερώτημα είναι προς τι υπάρχει η διπλωματία. Για να βάζει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να φεύγει τρομαγμένη επειδή κάποιος είπε κάτι ή για να λύνει προβλήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Έντι Ράμα είπε πράγματα με το βλέμμα στραμμένο σε εσωτερικά ζητήματα της Αλβανίας, ωστόσο όταν έγινε η επίσημη συνάντησή μας δεν αναφέρθηκε καν στο ζήτημα. Η παρουσία μας στην Αλβανία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για να πέσουν οι τόνοι».
Τα αίματα στην συνέντευξη άναψαν όταν ο Νίκος Μπογιόπουλος ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών για την κύρωση από την ελληνική βουλή της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ.
ΠΗΓΗ: http://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: