9 Ιουνίου 2016

Σε πλήρη αδιέξοδο ο πολιτικός εσωτερικός βίος στην Αλβανία

Χωρίς να αποτελεί την απόλυτη ερμηνεία είναι όμως ένας βασικός λόγος ότι και πάλι η άκρατη ανθελληνική ρητορική που κυριαρχεί στον πολιτικό και δημόσιο εν γένει λόγο τις τελευταίες μέρες έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από ουσιαστικά προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής τάξης.

Σκάνδαλα ποικίλης φύσης από ερωτικές παρενοχλήσεις δημοσίων προσώπων έως κορυφαία αυτό της μαζικής παράνομης παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έχουν οδηγήσει σε σχεδόν αδιέξοδο την πολιτική ζωή. Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Έντι Ράμα ενώ ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις για πολλαπλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και καταπολέμηση της κοινωνικής εξαθλίωσης, και προφανώς επίσπευση της διαδικασίας Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με στόχο την

απορρόφηση μεγαλύτερων κονδυλίων, έχει αποτύχει πλήρως σε όλους τους τομείς.

Η χώρα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κάμπο μαζικής καλλιέργειας χασίς πράγμα το οποίο επιφέρει τεράστιες συνέπειες στην εγκληματικότητα και την κοινωνική αποδιάρθρωση.

Ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων έχει παραλύσει επιφέροντας τεράστιους κλυδωνισμούς στην κοινωνία. Το κράτος είναι σχεδόν παραλυμένο.

Ο διεθνής παράγοντας με σημαντικότερη την προσπάθεια των ΗΠΑ να κρατήσει την ομαλότητα στη χώρα έχει πολύ λίγα απτά αποτελέσματα να παρουσιάσει.

Η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί και όλα αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Η εκτός ελέγχου κατάσταση στο πεδίο της διάδοσης της καλλιέργειας ναρκωτικών και της ενδυνάμωσης των δικτύων διακίνησης τους φαίνεται να έχει παγιδεύσει την πολιτική τάξη. Οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης είναι για απευθείας και άμεση ανάμειξη στο παιχνίδι κυβερνητικών αξιωματούχων.

Προφανώς εξελίσσεται αυτές τις μέρες συζήτηση για την κοινή συναίνεση των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων στην μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Η αντιπολίτευση φοβούμενη ότι το νομικό πλαίσιο που προτείνεται απ’ την κυβέρνηση μάλλον στοχεύει στην ουσιαστική υποταγή του τομέα απονομής δικαιοσύνης στον Πρωθυπουργό εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσθέτοντας και άλλο στην υφιστάμενη ένταση.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχουν χάσει τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Παρότι επιφανειακά φαίνεται να υπάρχει ειρήνη στην  κυβερνητική συμμαχία τίποτε δεν αποκλείει ώστε ο σύμμαχος του Ράμα, Ιλίρ Μέτα, πρόεδρος της Βουλής να κάνει κίνηση αιφνιδιασμού προκειμένου να αποποιηθεί των ευθυνών για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η χώρα.

Ο εκλογικός αιφνιδιασμός είναι το μοναδικό όπλο προκειμένου ο Ράμα να σπάσει το κύκλο της φαυλότητας αλλά χωρίς προηγούμενη αναθεώρηση του εκλογικού νομικού πλαισίου δεν είναι καθόλου βέβαια ότι η αντιπολίτευση θα ακολουθήσει.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι η κατάσταση στα Σκόπια επίσης είναι έκρυθμη δεν είναι απίθανη μια αποσταθεροποίηση της κατάστασης και στο εσωτερικό της Αλβανίας. Τα νούμερα που καθημερινά δίνει το δελτίο της αστυνομικής ενημέρωσης τόσο σε ότι αφορά στην καταστροφή των καλλιεργειών χασίς όσο και σε δολοφονίες του οργανωμένου και κοινού εγκλήματος μαρτυρούν περισσότερο για έκτακτη κατάσταση παρά για εσωτερική κατάσταση μιας χώρας υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ.

tachydromos

Δεν υπάρχουν σχόλια: