17 Ιουνίου 2016

Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ… ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΟΜΑΔΩΝ


XHAKA


Στο 1-0 της Ελβετίας με την Αλβανία ήταν λογικό να… μπερδευτούν οι παίκτες μεταξύ τους. Οι μισοί σχεδόν Ελβετοί κατάγονται από την Αλβανία και οι μισοί Αλβανοί γεννήθηκαν στην Ελβετία.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι αδελφοί Τσάκα, που έπαιξαν αντίπαλοι. Ο Γκρανίτ, με τη φανέλα της Ελβετίας και ο Ταουλάντ με την Εθνική Αλβανίας. Ο «Ελβετός» είναι ο καλός. Χαφ της Γκλάντμπαχ που έκανε το άλμα προς την Άρσεναλ για 40 εκατομμύρια. Ο «Αλβανός» παίζει στη Βασιλεία, στην ομάδα απ’ όπου ξεκίνησαν την καριέρα τους, καθώς γεννήθηκαν εκεί από Αλβανους γονείς. Και οι δύο γράφουν στη φανέλα το όνομά τους στα αλβανικά: Xhaka.

Η μάνα Τσάκα είδε το ματς ανάμεσα σε Ελβετούς, φορώντας… μισό – μισό μπλουζάκι, όπου σε κόκκινο φόντο υπήρχε δεξιά ο άσπρος σταυρός της Ελβετίας και αριστερά ο μαύρος αετός της Αλβανίας πάνω από το όνομα των υιών. Με παρόμοια t-shirts πήγαν στο γήπεδο και εκατοντάδες θεατές.
Εκτός από τον ένα Τσάκα υπάρχουν  άλλοι Αλβανοί που προτίμησαν Ελβετία: ο Τζέρνταν Σακίρι της Στόουκ, ο Βαλόν Μπεχράμι και ο Αλμέν Αμπντίν της Ουότφορντ, ο Αντμίρ Μεχμέντι της Λεβερκούζεν και ο Μπλερίμ Τζεμαΐλι της Τζένοα, που κάνουν πολλές φορές τους συμπατριώτες τους να αναρωτιούνται «τι ομαδάρα θα είχαμε αν έπαιζαν όλοι αυτοί σε μας». Όπως ο Νίνης, ο Κονέ ή ο Καπίνο που διάλεξαν τελικά την Ελλάδα.
Ίδια εικόνα και στην άλλη πλευρά… Ο Φρέντι Βεσέλι παίζει στη Λουγκάνο, ο Νασέρ Αλίγι στη Βασιλεία, ο Σκελζέλ Γκάσι βρέθηκε από τη Βασιλεία στους Κολοράντο Ράπιντς στις ΗΠΑ, ο Μπεράμ Τζιμσίτι και ο Μπουρίμ Κουλέλι στη Ζυρίχη, ο Αμίρ Αμπράσι στη Φράινμπουργκ, ο Μιγκέν Μπάσα στην Κόμο από τη Λουκέρνη και ο Αρλίντ Αγέτι από τη Bασιλεία στη Φριζινόνε.
Οι παίκτες που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελβετία είναι ο Νασέρ Αλίγι της Φάντουτς, δανεικός από τη Βασιλεία, που είναι από το Κουμάνοβο των Σκοπίων και πήγε 4 ετών στο Μπάντεν και ο Αμίρ Λενιάνι της Ναντ, οποίος γεννήθηκε στο Καρατσεβέ και έφτασε επίσης μικρός στην Ελβετία.
ΠΗΓΗ: http://albanians.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: