21 Μαρτίου 2016

Ομπάμα-Κάστρο γράφουν ιστορία

Ομπάμα-Κάστρο γράφουν ιστορία
Μια ιστορική στιγμή αποτυπώθηκε μέσα σε μια χειραψία: Αυτή ανάμεσα στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπάρακ Ομπάμα, που επισκέπτεται από χθες την Αβάνα. Και αυτό καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά από το 1928 που ηγέτης των ΗΠΑ μεταβαίνει στο νησί της Καραϊβικής.

Η επίσκεψη Ομπάμα αποτελεί σημείο καμπής μετά από δεκαετίες ψυχροπολεμικών σχέσεων και ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να συνοδεύεται σε αυτήν από την οικογένειά τουΠερίπου 400 δημοσιογράφοι και χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν τους δύο ηγέτες να περπατούν μαζί στην τελετή υποδοχής στο Μέγαρο της Επανάστασης ενώ μετά το «σπάσιμο του πάγου», οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν για περισσότερο από τρεις ώρες, σε μια προσπάθεια να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους. 

«Ελέφαντας» στο δωμάτιο παρέμεινε το εμπάργκο προς την Κούβα αλλά και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Φυσικά θα ακολουθήσουν επαφές του Αμερικανού προέδρου και με επιχειρηματίες της Κούβας σε μία προπαρασκευή της αναθέρμανσης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.








Λίγο πριν τη συνάντηση, η μπάντα του στρατού της Κούβας έπαιξε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ.Σε μία εκτός πρωτοκόλλου κίνηση, ο Ομπάμα πλησίασε τον μαέστρο και τον συνεχάρη. 

Κάστρο και Ομπάμα έκαναν σύντομα σχόλια ενώπιον των δημοσιογράφων: «Κάναμε μια όμορφη επίσκεψη χθες» στην παλιά πόλη, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το βράδυ, οι δύο ηγέτες θα ξαναβρεθούν, για δείπνο αυτή τη φορά, με την παρουσία της Μισέλ Ομπάμα στο πλευρό του πλανητάρχη. 

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρόεδροι συναντώνται: H αρχή έγινε στον Παναμά τον Σεπτέμβριο του 2015 όταν οι δύο ηγέτες βρέθηκαν μαζί στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
 


Η συνέντευξη Τύπου

Αμέσως μετά την τετ-α-τετ συζήτηση των δύο ηγετών, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου. «Ελπίζουμε σε μια νέου τύπου σχέση, δίχως προηγούμενο» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ραούλ Κάστρο.

«Συζητήσαμε με τον Αμερικανό Πρόεδρο ζητήματα που αφορούν και τις δύο χώρες και η επίλυση τους θα επιφέρει ομαλότητα και σταθερότητα και στους δύο λαούς. Μιλήσαμε για την ειρήνη στην Κολομβία και τις προσπάθειες που από κοινού μπορούμε να κάνουμε άλλωστε η ειρήνη να επιστρέψεις ε αυτή τη χώρα. 

Οι διαφορές μας δεν θα εξαφανιστούν, είναι πολλές και σημαντικές σε πολλά ζητήματα. Προσπαθούμε να μάθουμε και οι δύο πλευρές την τέχνη της αρμονικής και ισότιμης συνύπαρξης. Είμαι πεπεισμένος πλέον πως και οι δύο χώρες μπορούμε να συνυπάρξουμε με τρόπο ειρηνικό, ασφαλή και πολιτισμένο. 

Σήμερα επιβεβαιώνω πως θα εφαρμόσουμε την τέχνη της αρμονικής συνύπαρξης και θα αποτρέψουμε κάθε τι που μπορεί να βλάψει τις χώρες και τους πολίτες και των δύο χωρών. Ο δρόμος μπροστά είναι και δύσκολος και μακρύς αλλά σήμερα γίνεται μία προσπάθεια να τον βαδίσουμε μαζί. Είναι πολύ ευκολότερο να γκρεμίσεις μία γέφυρα από να την οικοδομήσεις εκ νέου».

«Έχουμε να επανορθώσουμε για μισό αιώνα» είπε από πλευράς του ο Μπάρακ Ομπάμα και τόνισε ότι «φέρνει μαζί του τη φιλία του αμερικανικού λαού». «Αυτή είναι μία νέα ημέρα για τις ΗΠΑ και την Κούβα» δήλωσε και παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα αλλάξουν «εν μία νυκτί».

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μιλούν για τη δημοκρατία στην Κούβα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είπε ότι είχε ειλικρινείς συνομιλίες με τον Ραούλ Κάστρο για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Στόχος μας σήμερα είναι η κοινή πρόοδος αλλά και η κοινή βελτίωση της ζωής των πολιτών μας. Οι αλλαγές είναι απίθανοι να γίνουν σε ένα βράδυ, έχουμε άλλωστε 50 χρόνια χάσματος και είναι αδύνατο να τα γεφυρώσουμε σε μία στιγμή. Θα το προσπαθήσουμε όμως με όλες μας τις δυνάμεις. Το μέλλον της Κούβας θα αποφασιστεί από τους Κουβανούς και όχι από κάποιον άλλο. Σήμερα μιλήσαμε τόσο για τη δημοκρατία, όσο και για τις ελευθερίες. Μιλήσαμε επίσης για τη φτώχεια και τα ίσα δικαιώματα στην αμοιβή και την εργασία. από τη σημερινή συζήτηση είναι βέβαιο πως και οι δύο έχουμε πολλά να αποκομίσουμε. Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε να υποδεχθούμε από κοινού κλιμάκιο του ΟΗΕ το οποίο θα διερευνήσει υποθέσεις human trafficking και αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα». 

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την αεροπορική σύνδεση ΗΠΑ-Κούβας, καθώς και την επανέναρξη των δρομολογίων για κρουαζιερόπλοια και πλοία, τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει πως «ακόμα περισσότεροι Αμερικανοί θα επισκέπτονται την Κούβα τα επόμενα χρόνια και θα εκτιμούν την απίστευτη ιστορία και κουλτούρα των πολιτών της Κούβας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσέγγιση στον τομέα του εμπορίου και είπε: «Όπως συνεχίζω να καλώ το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο στο εμπόριο, έτσι ενθάρρυνα τον πρόεδρο Κάστρο να χαλαρώσει τους περιορισμούς για επιχειρήσεις στην Κούβα».

Τον πρόεδρο Ομπάμα συνοδεύουν στην αποστολή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και οι σύμβουλοι Σούζαν Ράις και Μπεν Ρόουντς. Ο Ομπάμα επεσήμανε στον Ραούλ Κάστρο ότι ο Τζον Κέρι και ο Μπεν Ρόουντς «έκαναν όλη τη δουλειά» της προσέγγισης Κούβας-ΗΠΑ.



Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Κούβα

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Αβάνας ήταν να πάει στην -ανοικτή πλέον- αμερικανική πρεσβεία. Βρίσκοντας, όπως ήταν αναμενόμενο, θερμή υποδοχή, μίλησε για «ιστορική επίσκεψη».

«Είναι υπέροχο που βρίσκομαι εδώ» είπε, λέγοντας πως ο τελευταίος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Αβάνα, ο Κάλβιν Κούλιτζ, «είχε έρθει το 1928 σε φρεγάτα και έκανε ταξίδι τριών ημερών, ενώ εμένα μου πήρε τρεις ώρες». «Για πρώτη προσγειώνεται στην Κούβα το Air Force One και αυτή εδώ είναι η πρώτη μας στάση» είπε.

Στη συνέχεια, περπάτησε με την οικογένειά του και τη συνοδεία του στο κέντρο της παλιάς πόλης, σε φωτογραφίες που έχουν ήδη κάνει το γύρο του κόσμου και βρίσκονται -όπως και η επίσκεψη- στην κορυφή των ΜΜΕ ανά την υφήλιο.







Πίσω από τις σειρές αστυνομικών που περιφρουρούσαν την πορεία είχαν σχηματιστεί ομάδες Κουβανών που προσπαθούσαν να δουν τον Ομπάμα και να τραβήξουν φωτογραφίες, αρκετοί κρατώντας αμερικανικές σημαίες.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέτισε στην Πλατεία της Επανάστασης φόρο τιμής στον Χοσέ Μαρτί, τον ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο άγαλμα του ποιητή, πολιτικού και μαχητή και κατόπιν υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.







«Είναι μεγάλη τιμή να εκδηλώνω τον σεβασμό μου στον Χοσέ Μαρτί, ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την ανεξαρτησία της χώρας του. Το πάθος του για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση ενοικεί σήμερα στον κουβανικό λαό» ανέφερε ο Ομπάμα. Η τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πλατεία της Επανάστασης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διέσχισε κατόπιν πεζή την Πλατεία της Επανάστασης, περνώντας μπροστά από το περίφημο μνημείο του Τσε Γκεβάρα, για να μεταβεί στο Μέγαρο της Επανάστασης για τη συνάντησή του με τον Ραούλ Κάστρο.

Το αποκορύφωμα της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου θα είναι η ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη σε ένα θέατρο της Αβάνας, μπροστά στις κάμερες της κουβανικής τηλεόρασης.

Σημειώνεται ότι, παρά τη μερική αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς η Αβάνα εξακολουθεί να διαμαρτύρεται για τη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο αλλά και για τη στήριξη της Ουάσιγκτον στους αντιφρονούντες.

Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Ροντρίγκο Μαλμιέρκα Ντιάζ, ο οποίος υποστήριξε ότι οι κινήσεις του Ομπάμα «είναι στη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας βέβαια, ότι «δεν μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κανονικών σχέσεων, ενώ εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός» του νησιού.

ΠΗΓΗwww.zougla.gr του 
Χρήστος Καράμπελας

Δεν υπάρχουν σχόλια: