17 Μαρτίου 2016

Ζητείται συμβιβασμός

Ζητείται συμβιβασμός
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη για το προσφυγικό διήμερη Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επικρατεί αισιοδοξία για μια καλή και λειτουργική συμφωνία ως προς τη διαχείριση και αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

O Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα και να να ασκηθεί πίεση στην Άγκυρα ώστε να μειωθούν οι ροέςΟι εργασίες της συνάντησης των 28 ξεκίνησε τελικώς λίγο πριν τις 19.00, με την ολοκλήρωση των αφίξεων των συμμετεχόντων.

«Μένουν ακόμη πολλά να κάνουμε για να φθάσουμε σε συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στις εργασίες, έχοντας ήδη από χθες αφήσει ανοιχτή την έκβαση της Συνόδου υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκαλούν τα τουρκικά αιτήματα-ανταλλάγματα. 

Η Κύπρος προσήλθε διαμηνύοντας ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Το πρώτο μέρος της συνόδου των 28, με ζητήματα οικονομίας και ενέργειας να βρίσκονται στο επίκεντρο, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.00 σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ, Πρέμπεν Άαμαν. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει το δείπνο με αντικείμενο το μεταναστευτικό.







Θετικό κλίμα επικράτησε νωρίτερα κατά την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. 

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα είχε διάρκεια περίπου 45 λεπτών, ενώ το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για μια καλή, λειτουργική και αποτελεσματική συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί επαρκής χρόνος στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές.

Συμφωνήθηκε ακόμη ότι όλες οι διαδικασίες της συμφωνίας θα πρέπει να είναι νόμιμες, συμβατές με το διεθνές δίκαιο και τη συνθήκη της Γενεύης. Τέλος, οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν ότι βασική προτεραιότητα για να λειτουργήσει η συμφωνία είναι να δοθεί έμφαση στη μείωση των μεταναστευτικών ροών.





Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας επισήμανε στους συνομιλητές του τέσσερα σημεία: 

- Την ανάγκη να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για μείωση ροών μέσα από την εφαρμογή του σχεδίου δράσης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή,
- Την εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας που επικαιροποιήθηκε στη Σμύρνη,
- Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην Ε.Ε. και την εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος μετεγκατάστασης από την Τουρκία προς τα κράτη μέλη και τέλος 
- Τη στήριξη της Ελλάδας με παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συνάντηση Τσίπρα-Τουσκ

 
Ακούθησε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και η ανάγκη υποστήριξης της Ε.Ε. στην Ελλάδα, 

Όπως ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο κ. Τσίπρας, οι δύο άνδρες στάθηκαν στην ανάγκη ταχείας εφαρμογής της συμφωνίας με την Τουρκία, στη βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς επίσης και στην υποστήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.



«Ουσιαστική αρωγή και όχι μονομερείς δράσεις»

Ουσιαστική αρωγή ζήτησε για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, καθώς υπάρχει ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας μονομερών πράξεων στα Βαλκάνια.

«Προσβλέπω σε μία αξιόπιστη συμφωνία σήμερα, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να μειωθούν ή να σταματήσουν οι παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα:


Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά στα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας» είπε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί μία απόφαση που θα αποκλιμακώνει την κατάσταση.



Ο πρωθυπουργός ανέφερε, τέλος, ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί βοήθεια και φιλοξενία στους πρόσφυγες, ενώ την ίδια στιγμή τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να φτάσουν στον προορισμό τους.
 
Μέρκελ: Ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και βοήθεια στην Ελλάδα

Η ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί στόχο και όλοι όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκία, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. 

«Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση μεταξύ των συμφερόντων της Ευρώπης και της Τουρκίας» πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα και στη Frontex, ώστε να τηρείται το ανθρωπιστικό δίκαιο σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος.
«Δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση με την Τουρκία ώστε να υπάρξει μια ισορροπία για τα συμφέροντα της Ευρώπης και της Τουρκίας. Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι περίπλοκες, αλλά η βάση τους καθαρή. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη. Πρέπει η Ελλάδα να βοηθηθεί» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος. 

Σουλτς: Πρέπει τα κράτη-μέλη να τηρούν τα συμφωνηθέντα

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο θέμα της στρατιωτικής λύσης για το Κουρδικό, έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ άσκησε κριτική στα 22 κράτη-μέλη που αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για τη μετεγκατάσταση.

«Θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι το θέμα των μεταναστών είναι άλλο και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άλλο» τόνισε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Επίσης, ανέφερε ότι «22 κράτη μέλη αρνούνται να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα για την μετεγκατάταση. Είναι εντελώς υποκριτικό. Θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα και να συμπεριφέρονται με ειλικρινή τρόπο. Υπάρχουν κριτήρια για την μετεγκατάσταση».
Δεν μπορούν να έλθουν όλοι στην Ευρώπη, πρέπει να υπάρχει νόμιμη οδό για την είσοδο προσφύγων και να κλείσουν όλες οι παράνομες δίοδοι, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής
Βίντεο-Φωτογραφίες: Eurokinissi
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016,

Δεν υπάρχουν σχόλια: