21 Μαρτίου 2016

Το ανθρώπινο δράμα συνεχίζεται

Το ανθρώπινο δράμα συνεχίζεται
«Κανένας από τους μετανάστες που έχουν μπλοκαριστεί στην Ειδομένη δεν πρόκειται να σταλεί πίσω στην Τουρκία» αναφέρει σε τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα άτομα που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα και δικαιούνται άσυλο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα επανεγκατάστασης.

Οι δε οικονομικοί μετανάστες, προσθέτει το ιταλικό πρακτορείο, έχοντας ήδη παρέλθει 14 ημέρες από την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια (σ.σ.: Περίοδος κατά την οποία μπορούν να απελαθούν στην Τουρκία βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας) θα πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα με την προοπτική επιστροφής στην χώρα καταγωγής τους αν και εφόσον υπογραφούν οι ανάλογες διμερείς συμφωνίες. Η επισύναψη των εν λόγω συμφωνιών έχει ωστόσο καθυστερήσει με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται.



Απογοητευμένοι από τα κλειστά σύνορα οι πρόσφυγες


Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί τα σύνορα έκλεισαν και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη δια της ίδιας οδού που ακολούθησαν πολλοί φίλοι και συγγενείς τους που προηγήθηκαν.

«Γιατί δεν μας θέλουν στην Ευρώπη;» ρωτούν και ξαναρωτούν. «Τι σκέφτονται στην Ευρώπη για εμάς;
Θεωρούν ότι θα τους δημιουργήσουμε προβλήματα;» ρωτά ο Άχμεντ από την πόλη Φαλούτζα του Ιράκ. Μαζί με τους φίλους του, τον Μοχάμεντ, τον Άλι και τον Αμπντούλ Αζίζ, κάθονται έξω από τη σκηνή τους και συζητούν για τα κλειστά σύνορα και τι μπορούν να κάνουν τώρα. «Εμείς είμαστε πρόσφυγες, όχι τρομοκράτες» τονίζουν και αποδίδουν τα κλειστά σύνορα στον φόβο που κυριάρχησε στην Ευρώπη μετά τα γεγονότα στο Παρίσι.

«Αν δεν υπήρχε πόλεμος στην πατρίδα μας, δεν θα ερχόμασταν ποτέ εδώ. Κι αν τώρα δεν μας δουν με συμπόνοια και αγάπη, είμαστε χαμένοι. Δεν έχουμε κανένα μέλλον» αναφέρει από την πλευρά του ο Μοχάμεντ, ενώ στρίβει ένα τσιγάρο. «Το τελευταίο μου. Τα λεφτά τελείωσαν» λέει με παράπονο.

Λίγα μέτρα παραπέρα, όπως κάθε μέρα, λεωφορεία περιμένουν όσους έχουν κουραστεί από τις συνθήκες ζωής στην Ειδομένη και θέλουν να δώσουν «μια δεύτερη ευκαιρία», όπως εξηγούν, στον εαυτό τους για να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Μέλος της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου που γυρνά από σκηνή σε σκηνή για να ενημερώσει όσο περισσότερους γίνεται για το τι προβλέπει το πρόγραμμα και πού μπορούν να αποταθούν οι πρόσφυγες, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αρκετοί δείχνουν ενδιαφέρον αλλά λιγότεροι είναι αυτοί που τελικά καταλήγουν στο να «κυνηγήσουν» τη διαδικασία.
«Μας αποθαρρύνει το γεγονός ότι στον κατάλογο των 24 χωρών από τις οποίες καλούμαστε να επιλέξουμε είναι και κάποιες με κακή οικονομική κατάσταση» εξηγεί ένας νεαρός, ο οποίος ενημερώνει ότι το μεσημέρι της Τρίτης η κοινότητα των περίπου 1.000 Γεζίντι -όπως λέει- από την οποία προέρχεται και ο ίδιος, θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κίνηση των τρένων. 

«Θέλουμε να τραβήξουμε την προσοχή του κόσμου στο δικό μας, ξεχωριστό πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε κανένα μέλλον στο Ιράκ. Είμαστε κυνηγημένοι από όλους» τονίζει.

Την ίδια ώρα, ο ήλιος που συνεχίζει να ζεσταίνει τα ταλαιπωρημένα κορμιά των κατοίκων της Ειδομένης -μερικοί συμπληρώνουν ακόμη και μήνα εδώ- δίνει την ευκαιρία στις νοικοκυρές για μπουγάδα. Στις αυτοσχέδιες φωτιές μπροστά από τις μικρές σκηνές, που απλώνονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό, ετοιμάζεται το μεσημεριανό φαγητό.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Ο στόχος είναι πολλές νήσοι Ellis στην Ελλάδα»

Τη Δευτέρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε σε ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού Mega ότι στόχος της Ε.Ε. είναι η δημιουργία πολλών «Ellis Island», εννοώντας το αμερικανικό νησί όπου οι μετανάστες προς τις ΗΠΑ περίμεναν για να μάθουν εάν τελικά μπορούν να μπουν στη χώρα.

«Δηλαδή, θέλετε να μετατρέψετε τα ελληνικά νησιά σε Ellis island χωρίς το άγαλμα της Ελευθερίας;», ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου. «Ναι» ήταν η μονολεκτική και κυνική απάντηση του εν λόγω αξιωματούχου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι προσφυγικές ροές δεν μειώνονται παρά την προηγηθείσα συμφωνία: Την Κυριακή έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έφτασε τους 1.662. Εξ αυτών 698 έφτασαν στη Λέσβο, 830 στη Χίο, 21 στη Σάμο, 26 στην Κω και 87 στο Καστελόριζο.

Συνολικά στον ελλαδικό χώρο βρίσκονται 50.411 πρόσφυγες και μετανάστες με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται σε Ειδομένη και Πειραιά. 



Παρέμβαση Κομισιόν στην Τουρκία ζητεί η Αθήνα

Βλέποντας ότι η Τουρκία δεν τηρεί τη συμφωνία, η Αθήνα ζήτησε τη Δευτέρα την παρέμβαση του ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό. 

Ειδικότερα, η κυβέρνηση ζήτησε από τον Μάαρτεν Φερβέι να παρέμβει προς την Τουρκία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές που είναι αυξημένες και σήμερα, παρά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που συνάντησε την Δευτέρα τον κ. Φερβέι στο Μαξίμου μαζί με τον Επίτροπο Μετανάστευσης της Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επεσήμανε στον συντονιστή της Κομισιόν ότι υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν: «Το ένα είναι που πρέπει να κάνουμε εμείς: Να πάρουμε ότι μας αναλογεί σε σχέση με τη συμφωνία. Και τα άλλα δυο, που πρέπει να κάνετε εσείς: Να μας στείλετε την τεχνική βοήθεια που χρειαζόμαστε και να πιέσετε την Τουρκία να περιορίσει τις ροές».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μουζάλας: «Η Ειδομένη μέσα στον Απρίλιο θα έχει κλείσει όμορφα και ωραία»

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας βρέθηκε στα υπουργικά έδρανα και απάντησε στα σφοδρά πυρά της Νέας Δημοκρατίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό.

Η παρουσία του αναπληρωτή υπουργού είχε τη σημασία της, καθώς όλοι αναρωτιούνταν αν θα προσέλθει για να απαντήσει στην ερώτηση της ΝΔ, δεδομένης της εκκρεμότητας για την... τύχη του, μετά τις ενστάσεις του Π. Καμμένου.
Ωστόσο ο Γ. Μουζάλας, τον οποίο πληροφορίες θέλουν όχι μόνο να παραμένει στην κυβέρνηση αλλά και να αναβαθμίζεται με ανεξάρτητο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδωσε το παρών και κατέθεσε μάλιστα την εκτίμηση ότι μέσα στον επόμενο μήνα η Ειδομένη θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.

«Σας βεβαιώ ότι η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει κλείσει όμορφα και ωραία. Πιθανώς θα μπορούσε να είχε διαλυθεί και νωρίτερα, δεν μπορώ να σας το πω αυτό» τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας το άδειασμα της Ειδομένης δεν μπορεί να γίνει με «μαγικό ραβδί» αλλά με την πειθώ. «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι θα δημιουργήσουμε camp στην Ειδομένη» σημείωσε και υποστήριξε ότι το κράτος είναι παράπλευρα στην Ειδομένη και στήνει θέσεις υποδοχής σε άλλες περιοχές ώστε εκεί να φτάσουν τελικά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας είπε πως πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα και παραδέχθηκε ότι είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία ως προς την εφαρμογή της.

Ο Γ. Μουζάλας εξήγησε ότι η συμφωνία αναγνωρίζει ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το σταμάτημα των προσφυγικών ροών. Απαντώντας στις επικρίσεις για την παρουσία των νατοϊκών πλοίων στο Αιγαίο, είπε πως δεν ήταν στις αρχικές επιλογές της κυβέρνησης ωστόσο κρίθηκε πως ήταν ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει το «blame game» κατά της Ελλάδας.

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποτέλεσμα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες που δρα στο Αιγαίο» είπε ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές. Τόνισε όμως πως η παρουσία του κατέδειξε ότι οι ασταμάτητες ροές είναι αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: