9 Φεβρουαρίου 2016

Eμπλοκή ΝΑΤΟ στο προσφυγικό

Eμπλοκή ΝΑΤΟ στο προσφυγικό
Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς. 


Η σχετική πρόταση προέκυψε μετά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Άγκυρα, και τη συμφωνία τους να προωθήσουν το θέμα στους κόλπους της Συμμαχίας.


Την πρόταση Γερμανίας-Τουρκίας για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο χαιρέτισε η Κομισιόν«Η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων» δήλωσε ο κ. Σχοινάς.

«Τα δέκα χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Το NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στο προσφυγικό, δήλωσε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ,
«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Τσίπρας σε Μέρκελ: Εμπλοκή του ΝΑΤΟ μόνο σε τουρκικά ύδατα
Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα με εμφανή αμηχανία. Όπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν από τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας περί ανάμειξης του ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

Όπως ανέφερε η κα. Γεροβασίλη, Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η όποια συμμετοχή της Συμμαχίας δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο. 

«Πρόταση για κοινές περιπολίες δεν τέθηκε» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ θα αφορά αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα. 



Η Γερμανίδα καγκελάριος μετέβη στην Άγκυρα τη Δευτέρα και στις κοινές δηλώσεις με τον Αχμέτ Νταβούτογλου φάνηκε η πρόθεση των δύο χωρών να εμπλακεί το ΝΑΤΟ στον έλεγχο των προσφυγικών ροών τόσο στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία όσο και στο Αιγαίο. 

Οι δύο ηγέτες δεν διευκρίνισαν ποια μορφή θα έχει η συμμαχική ανάμειξη που θα επιδιώξουν, απλώς ο Αχμέτ Νταβούτογλου περιορίστηκε να αναφερθεί «στις δυνατότητες επιτήρησης του ΝΑΤΟ στη μεθόριο και το Αιγαίο».

Η εξέλιξη αυτή βάζει τέλος στις συζητήσεις περί κοινών περιπολιών στο Αιγαίο, που απέρριπταν τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απηύθυνε τη Δευτέρα προειδοποίηση ότι, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει κίνδυνος αρνητικών κινήσεων από την πλευρά των εταίρων, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της».

Και αυτά σε μια περίοδο που οι Ευρωπαίοι σχεδιάσουν να ενισχύσουν τους Σκοπιανούς με προσωπικό, υλικά και μέσα για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και τον αποκλεισμό στην ελληνική επικράτεια όσων ξένων θεωρούνται μετανάστες και όχι πρόσφυγες και κατά συνέπεια δεν έχουν «laissez passer» για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: