13 Φεβρουαρίου 2016

Εκεχειρία για τη Συρία την άλλη εβδομάδα;


Εκεχειρία για τη Συρία την άλλη εβδομάδα;

«Παύση εχθροπραξιών» το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα και άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εξήγγειλε η Ομάδα Επαφής για τη Συρία, έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», η συμφωνία περιλαμβάνει τρία σημεία: 


- άμεση αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε συγκεκριμένα σημεία που θα είναι προσβάσιμα για τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς

- παύση εχθροπραξιών και τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών το αργότερο μέσα σε μία εβδομάδα και 


- επανάληψη διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, με στόχο τον σχηματισμό νέας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. 

Στις διαπραγματεύσεις αυτές θα συμμετέχει τόσο το καθεστώς Άσαντ όσο και η συριακή αντιπολίτευση. 

Το σχέδιο για τη Συρία παρουσίασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Μόναχο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα. 

Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή 17 χωρών, του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου.

Ωστόσο, επισημαίνεται πως στην προτεινόμενη «παύση εχθροπραξιών» δεν συμπεριλαμβάνονται οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Χαλιφάτου και της ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Νούσρα, η οποία θεωρείται συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Σε αυτό επέμεινε ιδιαίτερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ τα ξημερώματα της Παρασκευής. 

Η συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για τη Συρία πραγματοποιήθηκε εκτάκτως στο Μόναχο, στο προοίμιο της 52ης διεθνούς «Διάσκεψης για την Ασφάλεια», η οποία αρχίζει σήμερα στη βαυαρική πρωτεύουσα. 

Για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων πρόκειται να δημιουργηθούν δύο ομάδες εργασίας: η μία θα ασχοληθεί με ανθρωπιστικά ζητήματα και αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα στη Γενεύη, ενώ η δεύτερη ομάδα θα εστιάσει στην πολιτική διάσταση και σε επιχειρησιακά θέματα, ιδιαίτερα δε στην τήρηση της άτυπης εκεχειρίας.


Πρόοδος στα χαρτιά, αλλά...


«Η συμφωνία του Μονάχου έχει τη δυνατότητα να τερματίσει την καταστροφή στη Συρία, ωστόσο είναι σαφές ότι απομένει ακόμη πολλή δουλειά» δήλωσε ο Τζον Κέρι, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση» για την υλοποίηση της συμφωνίας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ υποστήριξε ότι «στις επόμενες μέρες θα φανεί εάν πράγματι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημείο καμπής».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας υπενθύμισε ότι όλοι γνωρίζουν «τις εμπειρίες του παρελθόντος», εννοώντας προφανώς παλαιότερες προσπάθειες διαμεσολάβησης στη συριακή κρίση, που δεν απέδωσαν.

Πάντως, «τουλάχιστον στα χαρτιά, η συμφωνία θεωρείται σημαντική πρόοδος», εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανταπόκριση από το Μόναχο.

Τις δυσκολίες του εγχειρήματος επισήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, η οποία θεωρείται σημαντικός «παίκτης» στη συριακή κρίση. 

«Είναι πολύπλοκη υπόθεση η εκεχειρία, επειδή είναι πολλές οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. 

Σύμφωνα πάντως με την «Süddeutsche Zeitung», Ρώσοι διπλωμάτες διαβεβαίωναν στο Μόναχο ότι η Μόσχα δεν επιδιώκει στρατιωτική λύση του συριακού ζητήματος.

Αρχικά η ρωσική αντιπροσωπεία είχε προτείνει να οριστεί η 1η Μαρτίου ως ημέρα έναρξης της άτυπης εκεχειρίας, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Ουάσινγκτον.

Πληροφορίες από Deutsche Welle \ DPA \ SZ,  
http://www.zougla.gr με  Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: