5 Φεβρουαρίου 2016

Αλβανία: Δημοπρασία για 40 αεροπλάνα της κομμουνιστικής περιόδουΣε δημοπρασία πρόκειται να βγάλει η Αλβανία περίπου 40 στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα που χρονολογούνται από την κομμουνιστική εποχή.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως τα αεροσκάφη, όλα κατασκευασμένα στην Σοβιετική Ένωση ή την Κίνα, θα δημοπρατηθούν στην πρωτεύουσα Τίρανα στις 22 Φεβρουαρίου. Το υπουργείο πρόσθεσε πως όλα τα αεροσκάφη θα έχουν «ιστορική» μόνο αξία και θα εξυπηρετούν «πολιτικό σκοπό».

Διάφορα μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Εντλίρα Πρέντι τόνισε πως η συνολική αξία των εκθεμάτων θα κυμαίνεται στα 440.000 ευρώ, ενώ κάθε αεροσκάφος μπορεί να πωληθεί ξεχωριστά.
Μεταξύ των αεροσκαφών περιλαμβάνονται δέκα Mig-19s, έξι Mig-21s, έξι Yak-18s και τέσσερα ελικόπτερα Mi-4. Η κυρία Πρέντι δήλωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Αλβανία ήταν σταλινικό κράτος για σχεδόν 50 χρόνια πριν την μετάβασή της στη δημοκρατία την δεκαετία του ’90.
Πηγή: BBC, http://www.himara.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: