5 Δεκεμβρίου 2015

Η Τουρκία πατάει πόδι στο Ιράκ



Μπερδεύεται το κουβάρι στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς αποδεικνύεται ότι Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, στην περιοχή της Μοσούλης, την ίδια ώρα που τουρκικές στρατιωτικές μονάδες πολεμούν Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες του ΡΚΚ.

Πληροφορίες της εφημερίδας «Hürriyet» αναφέρουν ότι η Τουρκία θα έχει στη διάθεσή της μόνιμη στρατιωτική βάση στην περιοχή Bashiqa της Μοσούλης, όπου η τουρκική στρατιωτική παρουσία έχει ενισχυθεί λόγω της εκπαίδευσης Πεσμεργκά . Η σχετική συμφωνία έχει υπογραφεί από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Feridun Sinirlioğlu και τον πρόεδρο Massoud Barzani, της περιφερειακής κυβέρνησης του (ιρακινού) Κουρδιστάν, κατά την επίσκεψη του Tούρκου αξιωματούχου στο Βόρειο Ιράκ στις 4 Νοεμβρίου. 
​Τουλάχιστον 150 Τούρκοι στρατιώτες συνοδευόμενοι από 20-25 τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από τις 4 ΔεκεμβρίουΤουλάχιστον 150 Τούρκοι στρατιώτες συνοδευόμενοι από 20-25 τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή από τις 4 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  nadolu». Εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια η Τουρκία είχε στείλει ομάδα 90 στρατιωτών της στην Bashiqa, 32 χιλιόμετρα βορείως τη Μοσούλης, την οποία εξακολουθούν να κατέχουν δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Η πρόφαση της εκεί παρουσίας των Τούρκων στρατιωτών είναι η εκπαίδευση Κούρδων μαχητών και άλλων ομάδων που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές.
Τουρκικά άρματα μάχης στη Bashiqa της Μοσούλης
Τουρκικά άρματα μάχης στη Bashiqa της Μοσούλης

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, «η αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας σημαίνει και αύξηση της δυνατότητας εκπαίδευσης και άλλων μαχητών εναντίον των τζιχαντιστών του Χαλιφάτου».

Οι τζιχαντιστές είχαν καταλάβει την πλούσια σε πετρελαιοπηγές Μοσούλη, πόλη με περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους, τον Ιούνιο του 2014. Η προσπάθεια των δυνάμεων του τακτικού ιρακινού στρατού για την ανακατάληψή της συνεχώς αναβάλλεται, επειδή οι ιρακινές δυνάμεις βρίσκονται σε πολυδιάσπαση λόγω των μαχών όπου εμπλέκονται σε διάφορες άλλες περιοχές.

Ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της επίσημης κυβέρνησης του Ιράκ επιβεβαιώνει ότι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, που αριθμούν περίπου μία μοίρα τεθωρακισμένων μαζί με άρματα και πυροβόλα, έχουν εισέλθει στην περιοχή κοντά στη Μοσούλη «χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν άδεια από την κυβέρνηση της Βαγδάτης». Με την ίδια ανακοίνωση καλούνται οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν.

Κάτι που οι παρατηρητές θεωρούν πως δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη και το προηγούμενο της Κύπρου...

Σε χωριστή κυβερνητική ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρακινή τηλεόραση, η τουρκική αυτή στρατιωτική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται «εισβολή και απορρίπτεται οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση χωρίς τον συντονισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», όπως μετέδωσε και το Reuters.

Στην Ουάσιγκτον δύο Αμερικάνοι αμυντικοί αξιωματούχοι δήλωναν πως «είναι εν γνώσει των ΗΠΑ η ανάπτυξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτικών στο βόρειο Ιράκ, αλλά η κίνηση αυτή δεν εντάσσεται στις δραστηριότητες της συντονισμένης αμερικανικής επιχείρησης στην περιοχή».

Με πληροφορίες από Hürriyet και Reuters
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης από 
http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: