30 Νοεμβρίου 2015

Το μεγάλο παζάριΟικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες αλλά και επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων κέρδισε η Τουρκία με τη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα Κυριακή στην ευρωτουρκική σύνοδο για το Προσφυγικό στις Βρυξέλλες.Το τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Το τραπέζι της διαπραγμάτευσης
Αναλυτικότερα, 3 δισ. θα δοθούν για τους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία ως αρχική βοήθεια, ύστερα από τη συμφωνία Τουρκίας και ΕΕ στη σημερινή σύνοδο, επιβεβαίωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και μεταδίδει το Reuters. Έτσι, η Τουρκία θα ενισχυθεί στη διαχείριση της εν λόγω κρίσης, προκειμένου να υποδεχτεί 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, ενώ το ποσό θα μπορεί να αναπροσαρμοστεί αναλόγως των συνθηκών.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν στην Τουρκία επανέναρξη των συνομιλιών για την ένταξή

Τσίπρας-Ολάντ
Τσίπρας-Ολάντ
 της στην ΕΕ. Ο πρώτος κύκλος των νέων συνομιλιών θα αρχίσει τον Δεκέμβριο, ενώ περαιτέρω κύκλοι αναμένονται τους πρώτους τρεις μήνες του 2016. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μεταδίδει το Reuters, σχολίασε ότι η σημερινή σύνοδος ανανέωσε τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο και παρέχει κοινή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι συμφωνήθηκε η διεξαγωγή δύο ευρωτουρκικών συνόδων τον χρόνο, αλλά και διάλογος περί των ενεργειακών σε υψηλό επίπεδο.

Ικανοποιημένη η ελληνική κυβέρνηση

Ο φακός έπιασε συχνά τετ-α-τετ Τσίπρα με Ολάντ
Ο φακός έπιασε συχνά τετ-α-τετ Τσίπρα με Ολάντ
Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις, εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

Η αναμνηστική φωτογραφία
Η αναμνηστική φωτογραφία
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: