2 Δεκεμβρίου 2014

FBI: Συναγερμός για τζιχαντιστές-χάκερς



Του Κώστα Μπετινάκη

Σε εγρήγορση καλεί το FBI τα στελέχη, πρώην και νυν, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας των ΗΠΑ, αλλά και μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις προειδοποιώντας ότι οι μαχητές και οι άλλοι υποστηρικτές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι πιθανό να τούς έχουν βάλει στο στόχαστρο, εξαπολύοντας καταστροφικούς «ιούς».
Οι επικίνδυνοι αυτοί «ιοί», μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες «που ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις».

Η προειδοποίηση ακολουθεί την κυβερνοεπίθεση που είχε δεχθεί την περασμένη εβδομάδα η «Sony Pictures Entertainment».

Ειδικοί στην ασφάλεια του παγκόσμιου ιστού και του κυβερνοχώρου γενικότερα, πιστεύουν ότι υπάρχει καταστροφικό (malicious) software, παρόμοιο με εκείνο που έπληξε τη Sony και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ανάλογες επιθέσεις στην Ασία και τη Μέση ανατολή.

Πάντως, το FBI δεν αποκάλυψε πόσες επιθέσεις έχουν έως τώρα πραγματοποιηθεί. Όπως μεταδίδει το
αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, οι εξτρεμιστές παρακολουθούν μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και «αλιεύουν» πιθανούς στόχους, με σκοπό να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις και σε αμερικανικό έδαφος.

Ένα κοινό δελτίο πληροφόρησης για θέματα αντικατασκοπίας, το οποίο έχει συνταχθεί από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (DHS) και εστάλη στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου προτρέπει όλα τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ να διαγράψουν από τους λογαριασμούς τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή «βίαιων εξτρεμιστών», ή να αποκαλύψει την ταυτότητα μελών των υπηρεσιών ασφαλείας ή των ένοπλων δυνάμεων, ανέφερε το ABC News.

«Το FBI έλαβε πρόσφατα αναφορές οι οποίες υποδεικνύουν ότι πρόσωπα στο εξωτερικό εντοπίζουν και αξιολογούν άτομα που πιθανόν είναι πρόθυμα και ικανά να διεξαγάγουν επιθέσεις εναντίον νυν και πρώην μελών των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που βρίσκονται εντός της χώρας», ανέφερε το δελτίο, σύμφωνα με μια πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Εκπρόσωπος του FBI επιβεβαίωσε την ακρίβεια όσων μετέδωσε το ABC News, ωστόσο αρνήθηκε να δώσει στο Ρόιτερς αντίγραφο του δελτίου.

Το Πεντάγωνο είχε πρόσφατα δώσει εντολή στα μέλη του προσωπικού να ελέγξουν το περιεχόμενο που αναρτούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, μετά τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν τον Οκτώβριο στον Καναδά, όταν έχασαν τη ζωή τους δύο στρατιώτες. Σύμφωνα με την καναδική αστυνομία, τις επιθέσεις αυτές διέπραξαν πρόσωπα που είχαν προσηλυτισθεί στο Ισλάμ, όπως υπενθύμισε ο Γουόρεν.

«Το υπουργείο είναι εδώ και καιρό ενήμερο και προσεκτικό για το ενδεχόμενο εκδήλωσης εξτρεμισμού εντός της επικράτειας ΗΠΑ και για το λόγο αυτό συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε και να συμβουλεύουμε το προσωπικό μας να επιδεικνύει τη μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση», πρόσθεσε ο Γουόρεν.



Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε στο Ρόιτερς ότι η προειδοποίηση πιθανόν εκδόθηκε μετά την αύξηση των αναρτήσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από πρόσωπα τα οποία φέρονται να είναι εξτρεμιστές και απειλούν τα μέλη και τα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: