16 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΛΑΔΑ: Πράσινο φως για την αξιοποίηση της Κασσιώπης στην Κέρκυρα -σχέδια για ξενοδοχεία, μαρίνες, γήπεδα γκολφ

Με τη συνταγματική έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας προχωρά η αξιοποίηση της Κασσιώπης στην Κέρκυρα. 

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απορρίπτοντας τις προσφυγές κατοίκων της ευρύτερης περιοχής κατά του επίμαχου προεδρικού διατάγματος έκρινε ότι η εκμετάλλευσή της δεν παραβιάζει τις διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης, της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την προστασία της Μεσογείου Θαλάσσης αλλά και την οδηγία για την προστασία του τοπίου και την Ελληνική νομοθεσία αφού η συγκεκριμένη έκταση που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει υπαχθεί στο δίκτυο προστασίας NATURA.

Η έκταση που ανέρχεται σε 447 στρέμματα (σε τμήμα της έκτασης, 7,2 περίπου στρεμμάτων υπάρχει
 ναυτικό οχυρό) βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως, εκτός ορίων οικισμού και εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου και πρόκειται να δημιουργηθούν παραθεριστικοί και τουριστικοί χώροι, να ανεγερθούν ξενοδοχεία, παραθεριστικές κατοικίες, να κατασκευαστούν μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια τουριστικών σκαφών, ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις γκολφ, γήπεδα, γυμναστήρια, εμπορικά καταστήματα, κέντρα αναζωογόνησης (spa), χώροι συνάθροισης κοινού (κινηματογράφοι, θέατρα, κ.λπ.), ακίνητα μικτών χρήσεων, κ.ά. 

Συνολικά θα ανεγερθούν κτίρια 36.400 τετραγωνικών μέτρων.

Οι κάτοικοι είχαν επικαλεστεί κυρίως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αξιοποίηση της περιοχής όπως για π.χ. ότι η περιοχή της «Βρωμολίμνης» είναι τόπος που συχνάζει το θηλαστικό ενυδρίδα ή βίδα το οποίο προστατεύεται από πολλές διεθνείς συνθήκες (Διεθνής Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής, κ.λπ.). Ακόμη, υποστήριξαν ότι η επίμαχη έκταση συνιστά «οικολογικό διάδρομο», αλλά είναι οι οικότοπος. 

Οι ισχυρισμοί τους ωστόσο θεωρήθηκαν από το ΣτΕ ως αβάσιμοι.
Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: