23 Νοεμβρίου 2014

Ιαπωνία: Το χτύπημα του ΕγκέλαδουΣε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές της Ιαπωνίας, καθώς ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών, που σημειώθηκε το Σάββατο στη νομαρχία Ναγκάνο στο κεντρικό τμήμα της χώραςπροκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, αλλά και σοβαρές ζημιές σε χειμερινό θέρετρο για σκι, όπου αρκετοί τουρίστες παρέμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες στα ερείπια των σπιτιών τους προτού διασωθούν.
Η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα το πρωί ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών είναι 39, προς το παρόν, εκ των οποίων οι επτά βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Αμέσως μετά τη σεισμική δόνηση δημιουργήσαμε ένα κέντρο διαχείρισης κρίσης για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ζήτησε να γίνει ό, τι χρειάζεται για να δοθεί προτεραιότητα στη διάσωση και την ασφάλεια των πολιτών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα.

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού
Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού


Ο σεισμός σημειώθηκε το Σάββατο στις 22.08 (τοπική ώρα, 15.08 ώρα Ελλάδας) σε μικρό εστιακό βάθος (10 χλμ.). Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι το μέγεθός του ήταν 6,2 βαθμοί, ενώ η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία έκανε λόγο για σεισμό 6,8 βαθμών. Δεν παρατηρήθηκε τσουνάμι.

Απεγκλωβισμοί σε χειμερινό θέρετρο

Στο χωριό Χακούμα, ένα θέρετρο για σκι στη νομαρχία Ναγκάνο όπου είχαν διεξαχθεί μάλιστα ορισμένα από τα αθλήματα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 1998, περίπου 30 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα ερείπια των σπιτιών τους, όμως διασώθηκαν όλοι, σύμφωνα με τα ιαπωνικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ζημιές υπέστησαν κάποιες δημόσιες υποδομές, όμως παρά την ισχύ της δόνησης οι υλικές ζημιές φαίνεται να είναι περιορισμένες. Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές υπογράμμισαν ότι τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες.Διακοπές στην ηλεκτροδότηση επηρέασαν 1.600 νοικοκυριά και κάποια δρομολόγια των τρένων. Δεν αναφέρθηκε καμιά δυσλειτουργία ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο Κασιβαζάκι Καρίβα της Tokyo Electric Power Co (TEPCO), που βρίσκεται στην περιοχή, σύμφωνα με εκπρόσωπο της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής ενέργειας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι γίνονται έλεγχοι στις εγκαταστάσεις και υπενθύμισε πως όλοι οι αντιδραστήρες παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των τελευταίων 100 ετών στην περιοχή αυτή, με τον προηγούμενο να είχε σημειωθεί το 1987» εξήγησε από τη μεριά του ένας σεισμολόγος της ιαπωνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.


ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: