11 Οκτωβρίου 2014

Άρση του «μπλοκαρίσματος» των Σκοπίων ζητεί ο Αυστριακός ΥΠΕΞ


Άρση του «μπλοκαρίσματος» των Σκοπίων ζητεί ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Να άρει «επιτέλους» το «συνεχιζόμενο μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη "Μακεδονία", εξαιτίας της άλυτης διένεξης με την Ελλάδα για την ονομασία» ζητάει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος στην Αυστρία με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Στην ανακοίνωσή του - με την ευκαιρία της πρόσφατης δημοσίευσης των τελευταίων εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας αναφέρει επίσης πως το μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων λόγω της διένεξης για την ονομασία: «...θέτει εκ νέου υπό αμφισβήτηση τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα, κάτι που θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να άρει επιτέλους το μπλοκάρισμα του στο θέμα αυτό».


Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά για έκτη στη σειρά χρονιά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα, διαπιστώνει όμως, όπως προστίθεται, οπισθοδρόμηση σε ευαίσθητους τομείς, όπως ελευθερία γνώμης και ελευθερία των ΜΜΕ, καθώς και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Την «ελπίδα» πως η Ελλάδα θα τερματίσει το «μπλοκάρισμα» της στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, είχε εκφράσει για πρώτη φορά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών ήδη τον περασμένο Ιανουάριο, μόνον μερικές εβδομάδες έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων του, καθώς όπως διατεινόταν τότε, «η Αθήνα θα πρέπει να ενδιαφέρεται να έχει επιτυχίες στη διάρκεια της προεδρίας της».

«Θα είχα την ελπίδα πως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας μπορεί να συμβεί κάτι, διότι σκέπτομαι ότι για την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον να έχει και επιτυχίες κατά τη δική της προεδρία» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο νεαρότερος στην Ευρώπη υπουργός (συμπλήρωσε πρόσφατα τα 28 χρόνια), συμπληρώνοντας, με προφανώς αρκετή διάθεση κριτικής, πως «αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη».

Η δήλωση αυτή είχε οδηγήσει την έγκριτη αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε» να σχολιάσει ήδη στον υπότιτλο σχετικού δημοσιεύματος της ότι «ο νέος υπουργός Εξωτερικών πηγαίνει σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα».

Σε άλλη δήλωσή του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς έχει εκφράσει την «ελπίδα» του ότι η «δυσάρεστη διένεξη με την Ελλάδα για την ονομασία θα μπορέσει να λυθεί» και πως πιστεύει ότι «ένα διμερές ζήτημα δεν θα πρέπει να είναι καθοριστικής σημασίας για το αν μια χώρα μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ».

Στην τωρινή ανακοίνωσή του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τονίζει για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα της ένταξης στην ΕΕ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τη στιγμή που αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση στην Αυστρία, αρχές αυτής της εβδομάδας, κατέγραφε πως, με εξαίρεση την Ισλανδία - της οποίας την ένταξη επικροτεί ένα ποσοστό 57% -οι Αυστριακοί απορρίπτουν γενικά την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ. Το μεγαλύτερο ποσοστό απόρριψης για ενδεχόμενη ένταξη συγκέντρωνε στη δημοσκόπηση αυτή η Τουρκία, με ένα πρωτοφανές 84% και να ακολουθούσαν: το Κόσοβο (63%), η Αλβανία (61%), η Σερβία (58%), το Μαυροβούνιο (57%), η ΠΓΔΜ (56%) και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (55%).

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr


Διαβάστε:

ΑΛΒΑΝΙΑ «Η αλβανική κυβέρνηση θα συμβάλει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ»


Δεν υπάρχουν σχόλια: