11 Οκτωβρίου 2014

ΗΠΑ: Πιέσεις στην Τουρκία να εμπλακεί στη μάχη κατά του ΙΚ


ΗΠΑ: Πιέσεις στην Τουρκία να εμπλακεί στη μάχη κατά του ΙΚ

Προόδους με την Τουρκία, στην προσπάθειά τους να την πείσουν να εμπλακεί περαιτέρω στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σημείωσαν οι ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Άλεν, και ο αναπληρωτής του Μπρετ Μακ Γκερκ, ολοκλήρωσαν μια διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας προσπάθησαν να πείσουν την Άγκυρα να συμμετάσχει στρατιωτικά στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ που απειλούν τα σύνορά της.
Ερωτηθείς αν οι επαφές με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και αξιωματικούς του τουρκικού στρατού απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ απάντησε θετικά.

«Η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» - ένα από τα στοιχεία της αμερικανικής στρατηγικής στη Συρία, όπως την παρουσίασε στις 10 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα – τόνισε.
Εξάλλου, ο Άλεν και ο ΜακΓκερκ συναντήθηκαν στην Άγκυρα με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, η Χαρφ επιβεβαίωσε ότι μια ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα για να συζητήσει με ομολόγους τους του τουρκικού στρατού.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Χακάν Φιντάν, στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνομίλησε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, όπως ενημέρωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Φιντάν συναντήθηκε επίσης με τη Λίσα Μόνακο, σύμβουλο του Ομπάμα για την τρομοκρατία, προκειμένου να εξετάσουν «τρόπους για την επέκταση της ήδη στενής συνεργασίας στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, αλλά και για την περαιτέρω ενσωμάτωση των μοναδικών ικανοτήτων της Τουρκίας στον διεθνή συνασπισμό» εναντίον του ΙΚ.
Η Μόνακο, από την πλευρά της, υπογράμμισε «τη σημασία να επιταχυνθεί» η βοήθεια της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.
Η σύμβουλος του Ομπάμα επέμεινε επίσης «στην ανάγκη να ενισχυθούν πιο γρήγορα οι ικανότητες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης», αλλά και να γίνουν περισσότερα «για να ενισχυθεί η ασφάλεια στα σύνορα» προκειμένου να εμποδίζεται η έλευση ξένων μαχητών στη Συρία.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον το ΙΚ, που απειλεί τα σύνορά της, καθώς πολιορκεί την κουρδική πόλη Κομπάνι, εκφράζοντας παράλληλα την αγανάκτησή της για την επιφυλακτικότητα του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ να δεσμευθεί στρατιωτικά στη Συρία.
«Η Τουρκία βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να συνεισφέρει στις προσπάθειες του συνασπισμού να νικήσει το ΙΚ», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά η αμερικανική διπλωματία.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: