13 Οκτωβρίου 2014

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τουρκικές προκλήσεις


Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τουρκικές προκλήσεις

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 – 24 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αναφερθεί σε παρέμβασή του στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, και θα αξιώσει όπως αυτή περιληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου.
Σε ότι αφορά στο επόμενο βήμα στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές στις 20 Οκτωβρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ήδη η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο, εξ ου και η πραγματοποίηση της επίσκεψης του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα.

Σημασία στο παρόν στάδιο, δεν δίδεται τόσο στις ανακοινώσεις που εκδίδονται, αλλά στις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο. Τέτοιες ενέργειες, αναφέρουν πηγές του Προεδρικού γίνονται τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Ρωσία, αλλά και από άλλες χώρες και την ΕΕ.
Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση θεωρεί πως ο τουρκικός σχεδιασμός, είναι η συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ με του Τ/Κ πριν από την λύση του Κυπριακού.
Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν με κάθε τόνο πως εν όσο οι προκλήσεις συνεχίζονται, δεν πρόκειται να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή: «Politis-news», http://www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: