22 Ιουλίου 2014

Γιατί αγνοούν τους Βορειοηπειρώτες οι Απόδημοι Ηπειρώτες Εξωτερικού;


MPARKAS-PANAGIOTHS ALBANIA

• Αυτή την εβδομάδα, στα Γιάννενα (ξεκινά την Πέμπτη), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Περιφέρειας Ηπείρου, συνέρχεται το Γ’ Τακτικό Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Το συνέδριο έχει στόχο την προβολή της διαχρονικής  γεωστρατηγικής θέσης της Ηπείρου και την εξωστρέφεια της στον οικονομικό και τουριστικό τομέα. Πολλοί και αξιόλογοι ομιλητές και ονόματα θα είναι παρόντες και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριο. 
Δυστυχώς όμως, ενώ επιμένει στη εξωστρέφεια της Ηπείρου, η Ατζέντα του Συνεδρίου δείχνει ότι κινείται σε απαράμιλλη εσωστρέφεια, αφού μιλάει για μια Ήπειρο που αρχίζει στην Κακαβιά! Καμιά ομιλία για τον Ελληνισμό του Βόρειου Τμήματος της Ηπείρου. Κανένας Βορειοηπειρώτης ομιλητής αν και ανεκτίμητη η προσφορά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου στην Ελλαδικό και Οικουμενικό Ελληνισμό. Δεκάδες οι γνωστοί καθηγητές, επιστήμονες, συγγραφείς, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες. Πετυχημένοι επιχειρηματίες με δράση στην Αλβανία,

Βαλκάνια, Ευρώπη, που χαίρουν την προσοχή και την εύνοια ακόμα και των ΗΠΑ. Όμως καμιά επίσημη νύξη ή κάποιο παράθυρο ανοιχτό για την επισημοποίηση της παρουσίας τους στο Συνέδριο.
Μετά από την αποσιώπηση των Διεθνών Οργανισμών για τον σεβασμό των εθνικών δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, τώρα έρχεται και η αγνόησή των Ηπειρωτών. Γνωρίζουμε ότι για την αδιαφορία των Διεθνών Οργανισμών ευθύνονται κυρίως οι πολιτικοί εκπρόσωποι του Ελληνισμού του Βόρειου Τμήματος της Ηπείρου. Όμως, παραμένει αδιανόητη και καταδικαστέα η αδιαφορία και δυσφορία των Ελληνικών (άλλο τόσο των Ηπειρωτικών), επίσημων φορέων έναντι του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. 
Κάποιοι λένε ότι είναι ένας τρόπος αντίδρασης κατά της ηγεσίας της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Αν αληθεύει, αποτελεί τραγικό εθνικό λάθος. Είναι γνωστές οι εθνικές ευθύνες της ηγεσίας αυτής. Κανείς όμως δεν δικαιούται να ταυτίσει μια ηρωική, ιστορική, εθνική ελληνική κοινότητα, προδομένη και μαρτυρική, με μια χούφτα ανθρώπους, οι οποίοι για τα προσωπικά τους συμφέροντα έχουν ξεπουλήσει τα εθνικά μας συμφέροντα και δίκαια. Απεναντίας! Ειδικά  το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών του Εξωτερικού, θα πρέπει να δείξει πυγμή κατά του ηγετικού κατεστημένου στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, όχι όμως να πράξει όπως στη γνωστή παροιμία. Για τον ψύλλο να κάψουμε το γιοργάνι…
Τουλάχιστον να βρει τρόπο να δείξει πώς η Ήπειρος είναι ενιαία πολιτιστικά, ότι οι Βορειοηπειρώτες, όντας πλέον και Έλληνες πολίτες, είναι κι αυτοί Ευρωπαίοι πολίτες και με την ταυτότητα αυτή, μπορεί μάλιστα να διεκδικήσουν και να πετύχουν περισσότερα. Μέχρι τώρα ακούγαμε από παντού ότι τα προβλήματά του ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου θα τα λύσει στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης. Τώρα που ο Βορειοηπειρώτης είναι Ευρωπαίος πολίτης, οι Ευρωπαίοι (συν) Ηπειρώτες  του κλείνουν την πόρτα στην μούρη!..

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: