1 Ιουνίου 2013

Η εγκατάλειψη της ιδέας!

Αυτός ο τόπος θέλει εκπρόσωπο και όχι τους "ευρωπαίους" επισκέπτες    

Ο Βούρκος και τα Ριζά όπως φαίνονται

από τα ερείπια του Λυκουρσίου
Του Μιχάλη Νάτσιου
Αυτό που συμβαίνει σήμερα με την Ομόνοια είναι η επιστροφή της στην αφετηρία. Η ιδέα της οργάνωσης που θα αγκάλιαζε όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, όπου γης, σήμερα αποτελεί μια σκέτη απογοήτευση. Αν παρατηρήσει κανείς  που δίνει  την εκλογική μάχη η Ομόνοια, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ότι μάχεται με τη σάρκα της σε κάποια βουρκοχώρια. Εκεί έχει μείνει και λίγη μαγιά ακόμα. Εκεί Ντούλες και Μπολάνος δίνουν από κοινού την ύστερη μάχη, όχι για να σώσουν την Ομόνοια, όπως διατυμπανίζουν, αλλά  μήπως και σώσουν πια το τομάρι τους.



Η οργάνωση που το 1991 ήρθε ως συλλογική συμφωνία των Βορειοηπειρωτών για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις στην αλβανική κοινωνία είναι σήμερα σχεδόν ανύπαρκτη ως πραγματικότητα. Το 1991 την Ομόνοια αγκάλιασαν όλοι οι Βορειοηπειρώτες  από τους Αγίους Σαράντα ως τη Σκόδρα, από την Χειμάρρα ως την Κορυτσά. Ήταν τότε που η εξάπλωση της ιδέας και της πράξης της ομόνοιας των Βορειοηπειρωτών ξάφνιαζε τον αλβανικό τύπο και ξεσπούσε σε ερωτήματα που έμειναν παροιμιώδη: «Τι ζητάει η Ομόνοια στη Λέζια (Αλέσιο)».
Η εγκατάλειψη της επέκτασης της Ομόνοιας μοιάζει σήμερα με τη φράση «εγκατάλειψη των εδαφών». Σήμερα δεν υπάρχουν πια οργανώσεις της Ομόνοιας πέρα από τις επαρχίες του Νότου. Δεν υπάρχει ακόμα και στα Τίρανα όπου ο πρόεδρος της, Ανδρέας Μάρτος, έχει ενταχθεί πλήρως στο στάβλο των σοσιαλιστών, δεν υπάρχει ούτε στην Κορυτσά, όπου ο πρόεδρός της Καραμέλιος δηλώνει μόνο ορθόδοξος. Για τις υπόλοιπες επαρχίες ούτε καν γίνεται λόγος. Η διττή ιδιότητα Ομόνοια-ΚΕΑΔ έχει διαλύσει τις δομές τις παντού.
Η πτωτική πορεία της Ομόνοιας σε αριθμούς δεν είναι σημερινή. Υπήρξαν δυσκολίες την πορεία της, αλλά το πάλευε, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα της ένωσης των Βορειοηπειρωτών σε μια ανεξάρτητη κι αυτόνομη οργάνωση η οποία οδηγούνταν καταστατικά σε ανεξάρτητη κι αυτόνομη κάθοδο στις εκλογικές αναμετρήσεις. Η εγκατάλειψη της ιδέας άρχισε το 2009 όταν οι Ντούλες- Μπολάνος έσπασαν τη δικλείδα ασφαλείας που σχετίζονταν με τις προεκλογικές συνεργασίες. Τότε αγνόησαν το γράμμα του Καταστατικού της Ομόνοιας, το οποίο απαγόρευε τις προεκλογικές συμμαχίες και είχε τηρηθεί ευλαβικά ως τότε. Στη συνέχεια άλλαξαν το Καταστατικό νομιμοποιώντας τον ηγετικό ρόλο του ΚΕΑΔ. Σε πολλούς αυτό θυμίζει τον ηγετικό ρόλο του ΚΕΑ. Ένα Δ πρόσθεσαν.
            Σήμερα οι δυο τους, Ντούλες και Μπολάνος, αποφάσισαν να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην Ομόνοια, εκεί στα εδάφη που παραμένει ακόμη ζωντανή, στο Βούρκο. Έκαναν όμως λάθος τους λογαριασμούς είτε τους έκαναν με τον Κοκεδήμα. Οι βουρκάρηδες θα τους στείλουν το λογαριασμό στο σπίτι τους αυτή τη φορά. Μέσα τους ξύπνησαν οι Θύμιος Λιόλης, ο Λευτέρης Τάλλιος, ο καπετάνιος Θωμάς Σπύρος … Το ελληνικό τους αίμα τους καλεί να ψηφίσουν παιδιά από τον τόπο τους και όχι «ευρωπαίους» που τους επισκέπτονται σαν να κατεβαίνουν από τις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Θα ψηφίσουν μαζικά το Κόμμα των Ελλήνων. Για να μην σβήσουν, αλλά για να αναζωπυρώσουν την ιδέα της Ομόνοιας των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών, θα ψηφίσουν ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΚΙΤΣΙΟ!  
Η τρόικα των Ντούλε, Μπολάνο και Μάρτο δεν θα εξαπατήσει πια κανέναν!  
  
Μιχάλης ΝΑΤΣΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: