19 Μαρτίου 2013

Δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την κατάσταση στην Κύπρο


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013
Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ ότι «κατανοεί» την αναστάτωση των μικροκαταθετών στην Κύπρο, που δεν φταίνε σε τίποτε για τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα, ενώ από την άλλη πλευρά δεν κατανοεί τη στάση της Ευρωομάδας από την οποία ο ίδιος ανέμενε ότι θα προστάτευε τους μικροκαταθέτες.


Αν κι αυτό δεν είναι πολύ «συναδελφικό», αφού, όπως ανέφερε, δεν είχε πρόθεση να σχολιάσει τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup στην οποία ο ίδιος δεν ήταν πλέον παρών, δεν μπορεί να μην πει ότι δεν είναι σύμφωνος με τη λύση. Είπε επίσης ότι θεωρεί κατανοητή την ανησυχία των υπολοίπων στην Ευρωζώνη ότι οι καταθέσεις μπορεί να μην είναι πλέον ασφαλείς, ενώ διευκρίνισε πως η εγγύηση των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ ισχύει για την περίπτωση που χρεοκοπήσει μια τράπεζα, οπότε παρεμβαίνει το κράτος, όμως στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει χρεοκοπία κάποιας τράπεζας, για αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση.

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι αλήθεια ότι από ειδική περίπτωση σε ειδική περίπτωση λαμβάνονται μέτρα, για τις επιπτώσεις των οποίων κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι βέβαιος και για αυτό θα ήταν καλό να εξεταστεί και πάλι το ζήτημα των μικροκαταθετών.

Στο ερώτημα γιατί δεν εξετάστηκε η λύση της απομείωσης της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε ότι αν είχε γίνει αυτό οι εταίροι θα είχαν παραβεί τις δεσμεύσεις τους, καθώς όταν αποφασίστηκε το «κούρεμα» της αξίας των κρατικών ομολόγων για την Ελλάδα, είχαν συμφωνήσει ότι αυτό το εργαλείο δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλη περίπτωση.

Χθες στη Βιέννη, ο κ. Γιούνκερ —ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο— επισήμανε έμμεσα πως δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση του Eurogroup που αποφάσισε τις λεπτομέρειες για το πακέτο διάσωσης για την Κύπρο, αν όμως βρισκόταν εκεί, θα είχε φροντίσει ώστε να μην επιβαρυνθούν οι μικροί καταθέτες.

Ο ίδιος είπε πως δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί επιβάλλεται και στους μικροκαταθέτες ένας τέτοιος φόρος ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας πως θα ήταν σωστότερο και θα πρέπει να είχε ληφθεί πρόνοια να πληρώσουν περισσότερα οι μεγάλοι καταθέτες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του, πως μετά από την απόφαση για την Κύπρο θα υπάρξει απώλεια εμπιστοσύνης, όχι μόνον των τραπεζών αλλά και των πολιτών.

Σόιμπλε: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στην Κύπρο

«Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για τον κυπριακό λαό, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου.

«Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και είπε ότι λυπάται για τον λαό της Κύπρου», δήλωσαν βουλευτές που ήταν παρόντες στην συζήτηση, αλλά διευκρίνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεκαετιών.

Στην ίδια συνάντηση, ο επικεφαλής της Κ.Ο. Φόλκερ Κάουντερ φέρεται να δήλωσε ότι εάν η κυπριακή Βουλή υπερψηφίσει απόψε το πρόγραμμα, το γερμανικό Κοινοβούλιο μπορεί να προγραμματίσει την δική του συνεδρίαση για την ερχόμενη Πέμπτη (η Μπούντεσταγκ κλείνει την Παρασκευή για τις πασχαλινές διακοπές).

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: