22 Ιανουαρίου 2012

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: Οι Βορειοηπειρώτες της Αμερικής "νομιμοποιούν" τον Γκόρο

Εποικοδομητική συνάντηση Ηπειρώτικων Σωματείων με το Γιώργο Γκόρο


Στο στιγμιότυπο από την συζήτηση διακρίνονται οι: Ν. Ρίζος, Φ. Γκαλίτσης, Μ. Γκόρος, Π. Γιώργης, Λ. Μπολάνος, Γ. Μπολάνος, Π. Κυρίτσης, Γρ. Μπολάνος, Α. Γκόρος, Π. Πάνος, Χ. Δράκος, Στ. Ζιώγκας, Γιώργος Γκόρος (δήμαρχος), Χ. Κοσοβίτσας, Β. Γκόρος, Μ. Τζέλιος.


Του Δημήτρη Τσάκα στον Εθνικό Κήρυξ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της Χειμάρρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του νεοεκλεγέντα δημάρχου Γιώργου Γκόρου με τους εκπροσώπους του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου «Πύρρος», του Ηπειρώτικου Συλλόγου «Αναγέννηση» και των Χειμαρριωτών που διαβιούν στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Ηπειρώτικο Σπίτι στην Αστόρια, ενώ οι οικοδεσπότες ξενάγησαν τον Δήμαρχο στο Ηπειρώτικο Μουσείο και στις άλλες αίθουσες -και ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Ο πρώην πρόεδρος του "Πύρρου" και της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Μενέλαος Τζέλιος, καλοσώρισε το Δήμαρχο και εστίασε την προσοχή του στον αγώνα της Ομογένειας για το Βορειοηπειρωτικό. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αν και τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι ηγέτες και όσοι παραμένουν στις πατρογονικές εστίες, εν τούτοις οι Ηπειρώτες της Αμερικής ακόμη και σήμερα μπορούν να φανούν χρήσιμοι και να βοηθήσουν όπου τους υποδείξει η ηγεσία του τόπου.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε για την υποδοχή και επικεντρώθηκε στους στόχους της επισκέψεως στην Αμερική.
Επεσήμανε ότι στόχος αυτού του ταξιδιού είναι να παρουσιάσει στους Χειμαρριώτες και στην Ομογένεια το πρόγραμμα της νέας ηγεσίας του Δήμου για την ανάπτυξη της Χειμάρρας και να καλέσει τους Ομογενείς να επενδύσουν και να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο πόλεως το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 και ότι στόχος και βασικό μέλημα είναι η προστασία των εκκλησιών, του κάστρου και των υπολοίπων μνημείων.
Παράλληλα, μίλησε και για το μείζον θέμα της φυγής των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών και για τις προσπάθειες που καταβάλουν να πείσουν τους συμπατριώτες τους να μην πουλούν τα κτήματα και τα σπίτια τους.
<<Σε όλη την επαρχία έχουμε μόνον 150 παιδιά από την πρώτη τάξη μέχρι και τη 12η τάξη>> , τόνισε ο ομιλητής και αναφέρθηκε σε δημογραφικές αλλαγές.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, επεσήμανε ότι στα σχέδια περιλαμβάνονται πολλές τουριστικές μονάδες και ότι σε δέκα με είκοσι χρόνια η Χειμάρρα θα δέχεται 40.000 τουρίστες.
<< Θέλουμε πρώτα οι συμπατριώτες μας και τα αδέλφια μας οι ομογενείς να επενδύσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου και τους διαβεβαιώνουμε ότι από πλευράς μας ως Τοπική Αυτοδιοιήκηση θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τους διευκολύνουμε>>, υπογράμμισε ο κ. Γκόρος.
Στη συνέχεια, απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία, με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με την διαιώνιση της μνήμης του Αριστοτέλη Γκούμα.
Διευκρίνισε ότι ο αδικοσκοτωμένος ήταν εξάδελφος του, ότι η προτομή του έχει στηθεί στο προαύλιο του σχολείου και ότι είναι πρόθυμος να δοθεί σε έναν από τους δρόμους που θα ανοιχτούν, βάσει του νέου σχεδίου πόλεως, το όνομά του.
Παράλληλα, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δημογραφικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σχετικά με την αξιοποίηση της καλλιεργήσιμης γης, των ελαιώνων και των πορτοκαλεώνων.
Ο πρώην πρόεδρος της "Αναγγένησης" Χρήστος Κοσοβίτσας εξέφρασε την ετοιμότητα σε συνεργασία με το Λύκειο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας να δωρίσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το σχολείο, ενώ ο Βίκτωρας Γκόρος πρότεινε να κάνουν έρανο για την αγορά ενός πυροσβεστικού οχήματος για το Δήμο της Χειμάρρας.
Ο κ. Φώτης Γκαλίτσης , τέως πρόεδρος της Πανηπειρωτικής μίλησε για την πρόσφατη απογραφή και ρώτησε για τις επιπτώσεις της αποφάσεως της Ομόνοιας και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να μποϊκοτάρουν την απογραφή.
Ο πρόεδρος του "Πύρρου" Σταύρος Ζιώγκας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα γι΄αυτή τη συνάντηση και εξέφρασε την ετοιμότητα να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ανάπτυξη του τόπου.


Εθνικός Κήρυξ
ximara.blogspot.com

ΠΗΓΗ:  Βορειοηπειρωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: